Danas je Svetski dan slobode medija
Autor:
20.05.2003.

U svetu se obeležava Svetski dan slobode medija. Novinarska udruženja u Srbiji će različitim akcijama skrenuti pažnju na položaj novinara i na stanje u medijima. Povodom učestalih stradanja novinara, Izvršni komitet Međunarodne federacije novinara odlučio je da globalna tema ove godine bude hapšenje i zatvaranje novinara.
Srbija Svetski dan slobode štampe dočekuje kao "delimično slobodna zemlja" sa zableženim blagim padom na listi "Fridom Hausa" sa 72 na 77 mesto. U izveštaju, objavljenom uoči 3. maja - Svetskog dana slobode štampe, prvi put u poslednjih osam godina nije zabeležen pad u slobodi medija u svetu, a na listi od 197 zemalja 66 su dobile ocenu "slobodne", 72 "delimično slobodne", a 59 "nisu slobodne".
Srbija je ocenjena rejtingom 35 i zajedno sa Istočnim Timorom i Crnom Gorom, koje beleže isti koeficijent, zauzima od 75 do 77 mesta.
Povodom Svetskog dana medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija "Nezavisnost" izdali su proglas kojim nosioce vlasti pozivaju da medijskim radnicima obezbede uslove za nesmetan rad bez pritisaka i cenzure, na od vlasnika medija zahtevaju da poboljšaju radni i životni standard zaposlenih.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar