Istorija srpske frule
Autor: Redakcija
12.07.2019.
Frula je mitsko zaveštanje pastirskog božanstva Pana, koji je svojom svirkom uveseljavao druga božanstva, nimfe i ljude.
Ovaj muzički instrument, koji se smatra najstarijim i najmnogobrojnijim instrumentom na svetu, simbolizuje harmoniju u prirodi. U različitim pojavnim varijantama, frule nalazimo kod mnogih naroda sveta, ali vremenom, ovaj instrument postao je i srpski nacionalni instrument
 
U svoje vreme frula je u Srbiji predstavljala centar društvenog i javnog života, naročito u seoskim sredinama. Uz nju se pevalo, igralo, veselilo, ali i tugovalo. Širina slovenske duše utkana je u osobenost čarobnog zvuka srpske frule, koji je prepoznatljiv, topao, nežan i mek zvuk kojem se divi i klanja ceo svet. Kao božanski instrument, frula je u stanju da spoji nespojivo i pomiri nepomirljivo. Svojim volšebnim zvukom spaja i dušu i telo, i živo i mrtvo, i muško i žensko. 
Ovaj narodni drveni duvački instrument uglavnom su koristili muškarci. Postoji više vrsta, oblika i naziva, kao što su svirala, duduk, duduče, ćurlik, ćurlikalica i sl., ali je najrasprostranjeniji naziv – frula. Cena ovog instrumenta kroz istoriju je zavisila od ukrasa, a ukrašavan je rezbarenjem ili pirografijom raznolikih srpskih motiva.

Kako su se nekada izrađivale srpske frule?

Srpske frule su se izrađivale od šupljeg drveta zove, javora ili oraha, od jednog komada drveta. Danas se, zbog bolje usaglašenosti sa ostalim instrumentima, pravi i od dva dela jedne te iste grane. Grana se sekla u jesen, a sa njenom obradom započinjalo se krajem zime. 
Čeličnim nožem se skidala kora, potom se nož postavljao u srce grane i oštrim udarcem grana se polovila na dve polutke. One su se prelivale mlekom, da bi bolje nalegale jedna na drugu, i čvrsto uvezivale vunom da se ne izviju. 
Polutke su se na proleće lepile smešom od jednog belanca, tri čena utucanog belog luka i šljivine smole. Da bi se održala vlažnost, frula se više puta premazivala uljem i sirćetom, a na kraju se pekla u masti od ovna da bi se dobro natopila mašću. 
Za ovako izrađene tradicionalne srpske frule, prodaja nije bila aktuelna jer su se one, kao amanet, prenosile s kolena na koleno. 

Srpske frule kao srpski proizvodi i neobicni pokloni iz Srbije

Srpska frula je kao poklon odlična ideja za sve namene i prilike. Povodom slave, rođendana ili bilo kog manjeg veselja i proslave, ovi srpski proizvodi mogu biti neobicni pokloni za vaše drage prijatelje, kojima ćete posredno preneti poruku o važnosti očuvanja srpske tradicije, mitologije, folklora i porekla. 
Danas se srpske frule izrađuju drugačije, modernije, pa su tako frule, prodaja i njihova cena, dosta pristupačnije nego u stara vremena. Kao pokloni iz Srbije, frule su nezaobilazni srpski proizvodi koji mogu da obraduju i stare i mlade. Ovo mogu biti neobicni pokloni iz Srbije i za vaše prijatelje iz inostranstva, kojima želite da dočarate naše istorijsko podneblje i nasleđe, kao i jedinstveni zvuk naše frule. 
Prodaja etno suvenira na portalu serbianshop.rs može vam pomoći u izboru ovih proizvoda po veoma povoljnim cenama. 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar