Kako mogu da pomognem svom mestu tokom vanrednog stanja?
Autor: Redakcija
10.04.2020.

Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko su nam potrebne kako disciplina i brza reakcija celog sistema, tako i solidarnost, u svakom smislu. Postoji mnogo načina na koje pojedinci, ali i razne kompanije i organizacije mogu da pomognu - u novcu, robi, ljudstvu ili na neki drugi način. Novčane donacije su najčešći vid pomoći i najsigurniji način da će ustanova kojoj je novac doniran nabaviti sredstva za rad koja su im najpotrebnija.

Volonterizam je jedan od načina na koji se može pomoći zajednici. Stariji od 65 godina su najugroženija društvena grupa, te je pomoć njima i najneophodnija. Bilo da je reč o kupovini namirnica za kuću, plaćanju računa ili izvođenju kućnih ljubimaca u šetnju, njima je sada svaka pomoć važna jer oni ne bi trebalo da izlaze iz svojih domova.

Sve opštine Zapadnobačkog okruga otvorile su call centre za pozive građane kojima je neophodna bilo koja vrsta podrške, a tu su i organizacije Crvenog krsta koje na lokalu koordiniraju sa lokalnim samoupravama kao bi pomogli svima kojima je to u ovom trenutku potrebno.

Za sve građane Zapadnobačkog okruga pripremili smo informacije o tome gde sve mogu da potraže pomoć, ali i gde mogu da je pruže ukoliko su u mogućnosti i ukoliko to žele. 

Ovde ćete moći da pročitate na koje načine možete da pognete i u čemu, a blagovremeno ćemo za vas dopunjavati i ažurirati sve informacije.
 
Opština Apatin
 
Za sva zdravstvena pitanja građani apatinske opštine mogu koristite call centar Doma zdravlja Apatin. Dostupni brojevi telefona su 025/773-722 od 7 do 18 časova, odnosno, 025/772-570 i 064/829-20-910 od 0 do 24 časa.
 
Za besplatnu dostavu namirnica, građani apatinske opštine mogu da se obrate na broj telefona 025/772-444 koji je otvoren 24 časa. Oni koji spadaju u posebno ugrožene kategorije stanovništva, a u cilju dostave osnovnih životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu, mogu se obratiti kontakt centru Opštine Apatin na telefon 025/772-122. Linija će biti dostupna 24 časa.
 
Volonteri koji bi želeli da se uključe i pomognu u dostavi namirnica ugroženim sugrađanima, mogu da kontaktiraju opštinu putem telefona 025/772-122.
 
Za sva druga pitanja, građani iz naseljenih mesta opštine Apatin mogu zvati i brojeve u Mesnim zajednicama:
MZ Apatin: 025-773- 933
MZ Prigrevica: 025-822-539
MZ Svilojevo: 025-797–005
MZ Sonta: 025-792–054
MZ Kupusina: 025 787-070
 
Prema rečima Tijane Tomašević, sekretara Crvenog krsta Apatin, volonteri su, u saradnji sa Opštinskim štabom za venredne situacije na usluzi starijim sugrađanima kojima je potrebno pribaviti osnovne životne namirnice i lekove. Na osnovu poziva koji su upućivani na kontakt telefon call centra i Mesnih zajednica u naseljenim mestima opštine, volonteri Crvenog krsta se upućuju na teren. Za rad na terenu, Crveni krst Apatin, kako je istakla Tomašević, ima dovoljan broj volontera.
 
-Pomažemo za sve što treba, naravno u koordinaciji sa Opštinskim štabomza vanredne situacije, bilo da je reč o hrani, lekovima, maskama, svemu. Što se tiče zaštitne opreme za volontere za sada imamo sve neophodno – rekla je Tomašević.
 
Tomašević se zahvalila i svim dobrim ljudima i organizacijama koje se svakodnevno javljaju kako bi pomogli na razne načeine.
 
Društvo pčelara Dunav iz Apatina je Crvenom krstu Apatin doniralo 123 kg meda, 59 bočica propolisa i 8 medenih pčelica. Ugostiteljski objekat kafe bar Studio 54 Aleksandar za potrebe volontera donirao je 200 zaštitnih maski. Crveni krst Apatin je za potrebe Policijske uprave Sombor, odnosno, Policijske stanice Apatin prosledio 60 zaštinih maski. Društvo za podvodne aktivnosti Apatin doniralo je novčana sredstva koja su usmerena za kupovinu voća i slatkih i slanih darova za osobe sa invaliditetom koji su korisnici dnevnog boravka Centra za socijalni rad Apatin. Iz Štamparije Grap MB iz Apatina, donirali su Crvenom krstu Apatin 600 plakata na kojima je prikazana pravilna higijena ruku, prevencija i očuvanje zdravlja, u borbi protiv koronavirusa koji su postavljeni na svim vidnim mestima u Apatinu i selima. Nedavno je održana akcija dobrovoljnog davanja krvi koju su zajedničkim snagama realizovali Crveni krst Apatin i članovi Moto kluba Panter. Ovo su samo neki, u nizu humanih gestova Apatinaca, a sigurni smo da će ih biti još.
 
Odžaci
 
U Opštini Odžaci i Crveni krst i Opštinski štab za vanredne situacije imaju svoje volontere. Opštinski štab je organizovao kontakt centar te obilaženje i snabdevanje građana vrše volonteri tog centra. Brojevi kontakt centra Opštine Odžaci su 025-5743-169 i 025-5742-239. Ovi brojevi su na raspolaganju građanima 24 časa i to za informacije, medicinsku pomoć, dostavu namirnica i lekova.
 
Svi građani Opštine Odžaci koji ima potrebu da razgovaraju sa psihologom u vezi sa nastalim okolnostima u svetu i našoj državi, ima mogućnost da svoju brigu, strah ili anksioznost podeli sa stručnim licem koji će mu dati konkretne savete i predloge kako da prevaziđe osećaj nelagodnosti. Broj telefona je 069/151-41-43 svakoga dana od 8 do 12 časova.
 
Volonteri Crvenog krsta Odžaci, takođe, pomažu građanima za sve što je neophodno. Prema rečima sekretara Ljiljane Mladenović počela je distribucija paketa koje su dobili od Pokrajinske vlade.
 
-Od Pokrajinske vlade dobili smo oko 200 paketa za socijalno ugrožene kategorije, u koje ne spadaju penzioneri jer su obuhvaćeni drugim programom. Distribucija tih paketa je već počela. Pekara Stefani iz Odžaka je ponudila da 20 korisnika dobija hleb svaki dan dok traje ovo stanje. Za naše volontere Hamburgerija Bambi svako jutro obezbedi doručak. Kada su volonteri u pitanju, kojih za sada imamo dovoljno, neophodna su zaštitna sredstva, maske i rukavice koje koriste, i sredstva za dezinfekciju kao što je alkohol. To se troši u velikim količinama. Ono što je, kako smo primetili na terenu, potrebno građanima je hrana ili higijena. Za sve koji žele da pomognu i doniraju ono što žele i imaju  broj telefona je 025-5742-235 - kaže Mladenović.
 
U Crvenom krstu Odžaci, 23. i 24. aprila, pripremaju akciju doborovoljnog davanja krvi. Tada će biti angažovan veći broj volontera te će biti potrebna i zaštitna oprema. 
 
Za volontiranje u Štabu za vanredne situacije postoji procedura, popunjavanje upitnika i lekarski pregled. Za sada, kažu u Štabu, ima dovoljno volontera sa teritorije opštine koji su prošli lekarski pregled i koji nisu stariji od 45 godina.
 
-Po pozivu call centra kontaktiraju se sekretari mesnih zajednica iz tog mesta i onda oni koordiniraju volontere. Svaki volonter je zadužen za jedan deo mesta, odnosno, za nekoliko ulica. Inače, svi su dobro došli, ali za sada se sve stiže i nemamo realno potrebe za ljudstvom. U toku je raspodela paketa i voća za penzionere u celoj opštini – kažu u Štabu.
 
Sombor
 
Grad Sombor uspostavio je telefonski broj za pomoć građanima starijim od 60 godina života koji nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove. Taj broj  je 060/5053934.
 
Preporučuje se svim građanima koji su zainteresovani da volontiraju radi pružanje pomoći starim licima i hroničnim bolesnicima, da se obrate Crvenom krstu Sombor, broj telefona 025-412-737.
 
Crveni krst Sombor vrši i distribuciju toplih obroka na kućnu adresu starijih i bolesnih korisnika Narodne kuhinje. Prema rečima Biljane Klipe, sekretara, svi građani kojisu zainteresovani da volontiraju mogu da se prijave i putem FB stranice Crvenog krsta Sombor, u privatnim porukama.
 
-U ovom momentu imamo veliki broj ljudi koji su se prijavili da volontiraju i mi ih, u zavisnosti od potreba, angažujemo. Moramo da čuvamo i zdravlje naših volontera kako bismo mogli da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. Zaštitnu opremu dobili od Štaba za vanredne situacije i trenutno ne oskudevamo u tome. Dobili smo i maske od naših žena koje ih šiju. Imamo dosta opreme za ljude koji su na terenu. Grad je obezbedio 11500 paketa za penzionere i distribucija je počela juče. Imamo određen broj interventnih paketa koje u saradnji sa Centrom za socijalni rad delimo. Povećan je broj korisnika Narodne kuhinje. Svako ko se javi u Crveni krst i traži neku vrstu pomoći nastojimo da izađemo u susret i nađemo neko rešenje – rekla je Klipa i apelovala na sve sugrađane da pomognu svojim komšijama, odu u prodavnicu ili u banku, jednostavno, da obrate pažnju na svoje starije sugrađane.
 
-Pozivamo sve koji žele da pomognu da to urade, bez obzira da li se radi o hrani, garderobi ili higijenskim sredstvima. Svi mogu da se prijave i daju svoj doprinos ukoliko to žele –istakla je Klipa.
 
Laboratorija u Zavodu za javno zdravlje Sombor, prema rečima direktorke Dragoslave Čubrilo, radi smanjenim obimom posla, i zahvaljujući dovoljnom broju zaposlenih, posao se odvija nesmetano.
 
-Kad je u pitanju potrebna zaštitna oprema imamo je dovoljno. Dobili smo od Pokrajine dovoljno opreme, nešto smo i sami kupili ranije. U stalnoj smo komunikaciji i sa Sekretarijatom za zdravstvo kao i Instituta za javno zdravlje. Jedino bih apelovala na sve sugrađane da se što više socijalno distanciraju. Dakle, ostati kod kuće, izlaziti samo kada je neophodno, a kada se izlazi nositi maske i rukavice – rekla je Čubrilo.
 
U ZZJZ Sombor rade brojevi telefona za psihološku podršku građanima koji se nalaze u izolaciji. Broj je 063-468-057. Kontakt telefoni na koje građani mogu da se obrate povodom informacija o covid-19 su 064-4215-850, 063-468-034, 062-19-56-866, svakim radnim danom od 7 do 22 časa.
 
Kula
 
Građani kulske opštine za sve informacije mogu da se jave na broj telefona 025/724-177 koji je dostupan 24 časa. Oni kojima je potrebna psihološka podrška i pomoć mogu da kontaktiraju psihologa na 064/8492457. U Opštini Kula organizovali su i call centar za sve komunalne probleme, a broj telefona za ovakve slučajeve je 025/722-807 i 064/8287040. Ukoliko ih zadesi havarija u vreme policijskog časa, na usluzi je dežurni vodoinstalater ili dežurni električar. I za ovakve slučajeve građani se mogu prijaviti na 025/724-177.
 
Podsećamo sve građane koji žele i mogu da pomognu da je Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije izdalo Instrukcije za uplatu donacija kao pomoć u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19. 
 
Uplata donacija u devizama od međunarodnih organizacija, fizičkih i pravnih lica na devizni račun broj: 840-1630-88- Izvršenje budžeta Republike Srbije–devizni račun, po instrukcijama:
 
Uplate donacija u dinarima mogu se vršiti na uplatne račune:
-840 732161843  59 Tekuće donacije od međunarodnih organizacija u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
-840   732351843   31  Tekuće pomoći EU u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
-840   744161843  57 Tekući dobrovoljni transferi od fizičkih i pravnih lica u korist Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje
 
Prilikom uplate na na ove uplatne račune, u polje poziv na broj odobrenja uneti: 97 41601, sa šifrom plaćanja 153- za gotovinske uplate, odnosno 253- za bezgotovinsko plaćanje.
 
Vlada Republike Srbije je, imajući u vidu veliki broj poziva i predloga za dostavljanje humanitarne pomoći i za upućivanje različitih donacija za borbu protiv COVID-19,  otvorila i poseban mejl i telefone namenjene za sva pitanja i predloge o donacijama.
Svi koji žele da upute humanitarnu pomoć ili imaju pitanja u vezi sa potrebama za upućivanje pomoći, mogu se obratiti na imejl ironfriendship@gov.rs i telefone 064 8350 478 i  011 292 7499.
 
Na ove kontakt telefone i mejl mogu se obratiti svi pojedinci, institucije, privrednici, organizacije i svi zainteresovani iz naše zemlje i sveta.
 
Sve relevantne informacije o koronavirusu mogu se naći na sajtovima Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Batut, i covid19.
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar