Kako sprečiti upalu mišića?
Autor: Redakcija
22.06.2018.

Bilo da se bavite sportom rekreativno ili profesionalno ili vaš rad obuhvata teške fizičke poslove, sigurno ste već jednom u svom životu izgovorili “imam upalu mišića”. Svima nam je dobro poznat taj osećaj nelagodnosti i bola u mišićima, pa hajde da vidimo šta možemo da uradimo da do njega ne dođe.

Šta je upala mišića?

Upala mišića se javlja kao prolazni odgovor organizma na preveliko telesno opterećenje. Ona je šok reakcija tela i znak da ste preforsirali vaše mišiće nekom aktivnošću, te su se u njima formirala oštećenja u vidu sitnog razaranja mišićnog tkiva. Osim toga dodatne nelagodnosti u mišićima izaziva i nakupljanje mlečne kiseline u tkivu koje za ulogu ima da potpomogne regeneraciju tog oštećenog tkiva.

Kada i kako se manifestuje?

Ako se dugo niste bavili fizičkim aktivnostima ili ste odlučili da pojačate intenzitet vaših treninga i izložite vaše mišiće opterećenju na koje ono nije naviklo, veoma je verovatno da ćete osetiti simptome upale mišića.

Nakon 12 do 24 časova posle telesne aktivnosti javlja se upala mišića u vidu osećaja bola, zategnutosti, treperenja i nelagodnosti u oblasti mišića koji su bili izloženi toj aktivnosti. Ovakav osećaj nelagodnosti u vašem telu može vas usporiti u obavljanju svakodnevnih aktivosti i sprečiti u daljem obavljanju željenih fizičkih aktivnosti ili treninga.

Oticanje i upale u mišićima mogu se graditi danima nakon treninga, pa zbog toga bol u mišićima može biti gora dva, tri ili čak četiri dana nakon treninga, a može se desiti da se nakon pet dana mišići potpuno izleče u zavisnosti od intenziteta treninga ili druge telesne aktivnosti i kako se prema sebi ophodite nakon što ste bili izloženi ovakvom opterećenju.

Kako sprečiti upalu mišića?

Da li zagrevanje pre treninga pomaže?
Veoma je bitno pripremiti vaše mišiće i upozoriti ih da će biti izloženi fizičkom naporu na koji dosad nisu navikli. Blaga fizička aktivnost u kombinaciji sa istezanjem  pre ozbiljnije fizičke aktivnosti je neophodna. Na taj način vaši će se mišići opustiti i pripremiti na šok koji sledi.

Da li masaže pomažu ?
Najbolji način za prevenciju simptoma upale mišića su dubinske masaže ovog  tkiva u kombinaciji sa masažnim uljima na prirodnoj osnovi za koje je poznato da imaju stimulativno dejstvno na perifernu cirkulaciju, pomoću čega se regenaracija oštećenog mišićnog tkiva odvija mnogo brže. Mišići u rukama i nogama su najčešće izloženi  fizičkom opterećenju, te se simptomi upale mišića najčešće ispoljavaju u ovim delovima tela. Neki od ovakvih prirodnih preparata protiv bolova u mišićima ruku i nogu ne samo što deluju pozitivno na cirkulaciju već momentalno deluju i kao lokalni anelgetici, te bol i prateći osećaji nelagodnosti nestaju u samo nekoliko minuta nakon utrljavanja.



Da li istezanje nakon treninga pomaže?
Bilo da je treniranje za vas novost ili to radite već godinama, morate znati da je istezanje verovatno najvažniji deo u procesu vežbanja. Istezanje omogućava vašem telu da oslobodi toksine iz vaših mišića koji su se tu nakupili u toku treninga. Kako biste postigli naljbolje rezultate i uspešno izbegli mogućnost da dobijete upalu mišića redovno istežite mišiće celog tela posle svake naporne telesne aktivnosti.

Koji su još bitni faktori u prevenciji upale mišića?
Unos vode i pravilna ishrana u toku dana su takođe veoma bitni. Protiv upale mišića blagotvorno deluju još i toplo-hladne kupke, koje imaju pozitivno dejstvo na perifernu cirkulaciju te se oštećeno mišićno tkivo lakše i brže regeneriše.
Ako pratite gore navedene savete upala mišića se može uspešno sprečiti.  Ovi saveti će vam pomoći da izbegnete upalu mišića i što pre se vratite svojoj redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Da li je upala mišića bolest?

Iako simptomi upale mišića nisu nimalo prijatni i otežavaju tok vaše svakodnevne rutine, oni svakako nisu razlog za zabrinutost. 
Upala mišića je samo jedna od posledica snažnog vežbanja, teškog dana na poslu ili bilo kakvog fizičkog opterećenja na koje organizam nije navikao. Kada se mišići opterete počinje akumulacija mlečne kiseline u ovom tkivu. Mlečna kiselina je normalan nusproizvod mišićnog metabolizma, ali može iritirati mišiće i izazvati osećaj nelagodnost.  Osim toga, može otežati hodanje, smanjiti snagu i učiniti vaš život neprijatnim na nekoliko dana.

Pošto upala mišića nije bolest, ne bi se ni trebala tretirati kao takva. Potrudite se da izbegnete upotrebu lekova u vidu anelgetika, jer oni, iako momentalno ublažavaju bol, usporavaju ili u potpunosti zaustavljaju regeneraciju oštećenenog mišićnog tkiva. Osim toga imaju poprilično negativan uticaj na ceo vaš organizam.

Izbegavajte lekove i potrudite da sprečite pojavu upala mišića pravilnom ishranom, dovoljnim unosom tečnosti, zagrevanjem pre treninga kao i iztezanjem i dubinskim masažama nakon treninga.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar