Ne- otići ili ostati nego ZAŠTO otići ili ostati
Autor:
20.11.2003.

Mnogi Apatinci odlaze iz našeg grada u veće gradove na studije. Neki na početku odustanu, neki se nakon njih vrate, a neki u želji za većim i boljim usavršavanjem odlaze još dalje.

Danas navodimo primer jedne Apatinke koja nije, kao većina mladih, ogorčena situacijom želela da pobegne iz Srbije, već je jednostavno želela da se profesionalno usavršava a tu opciju je pronašla jedino u inostranstvu, u Španiji.

Jovana Pejović prvi susret sa eksperimentalnom psihologijom imala je u Petnici, i od tada je njen životni put bio jasno određen. U toku studiranja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, susretala se sa mnogim eksperimentalnim radovima.

- Profesori iz laboratorije, a posebno moja mentorka dr Vanja Ković je odgovorna za moj angažman na konferencijama. Zajedno sa njom radila sam na projektu koji je uključivao merenje moždane aktivnosti. Vremenom sam se zainteresovala i poželela da se dalje bavim neuronakom. Kako neuronauka nije razvijena u Srbiji, potražila sam master u inostranstvu, kaže Jovana za 025info.

Kao uzorna studentkinja nije imala problema sa dobijanjem stipendija i tako se sada već godinu ipo dana nalazi u Španiji gde je za to kratko vreme uspela da završi master Neuronauke jezika i trenutno je doktorantknjina pri Baskijskom centru za kogniciju mozak i jezik.

-Nastavila sam da se bavim specifičnostima u razvoju dvojezične dece, koristeći tehnike za praćenje očnih pokreta i neuralne aktivnosti kod dece. Takođe, posmatram kako četvoromsečne jedno i dvojezične bebe uče značenja reči. Doktorske studije u Evropi se posmatraju kao posao, te za to dobijate naknadu u skladu sa zakonima zemlje.

\"\"

Pitali smo Jovanu kako vidi svoju budućnost, u Apatinu ili u San Sebastijanu.

-Doktorske studije bi trebalo da traju minimum 3 godine, tako da sam za to vreme u San Sebastijanu, u Španiji. Tokom te tri godine se nadam da ću imati prilike upoznati i druge laboratorije u Evropi i SAD-u. Nakon doktorskih studija, uglavnom slede postdoktorske studije. Dakle, verujem da ću nastaviti da se bavim istraživačkim radom, verovatno u oblasti razvoja jezika, ali iz trenutne pozicije, ne mogu da odgovorim gde.


Na večitu dilemu mladih ljudi da li da idu ili ostanu, Jovana daje, prema našem mišljenju, savršen odgovor.

-Teško je dati generalni savet mladima da li da idu ili da ostanu. Sve zavisi od motiva. Možda je najbolje pokušati baviti se onim u čemu uživamo i šta nas zanima, te se odgovor na večito pitanje mladih u Srbiji ,,Otići ili ostati´´ samo nametne.

025info tim želi mnogo uspeha Jovani kao i svim Apatincima koji se trenutno nalaze negde u inostranstvu i bore se za ono što vole. Apatin je ponosan na vas. :)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar