Običaji na Veliki petak
Autor:
20.05.2003.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi i u kući i u polju.

Na Veliki petak se farbaju jaja i to u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Veliki petak je za hrišćane izraz poštovanja prema žrtvi Hristovoj i vere da svako stradanje prethodi Vaskrsenju kao i da - bez stradanja i smrti nema vaskrsenja.

U srpskim pravoslavnim crkvama danas će na Veliki petak biti služeni Carski časi, sa čitanjem dijelova jevanđelja o događajima u danima velikog Hristovog stradanja.

Kako je Veliki petak najtužniji dan u godini, na taj dan zvona ne zvone, već se služba označava klepetalima, udarcima drvenim batovima u drvenu ploču.

Tog dana se služi služba - koja se zove Carski časi, a uveče se čita statija sa iznošenjem, ophodom oko hrama i polaganjem plaštanice - platna koje simbolizuje stradalog Hrista.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar