Pčelarstvo - posao i ljubav
Autor:
20.02.2006.

Porodica Hegediš iz Apatina pčelarstvom se bavi još od početka prošlog veka, a Ferenc i Tamara u letnjem period imaju i do 200 košnica. - Moj deda je pčelario, otac je bio poznati pčelar, a majka i dan-danas to radi. Rodio sam se u šumi, na špediterskim kolima, a kočijaš je bio babica – počinje priču Ferenc.
Tamara dodaje da u njenoj porodici nisu voleli pčele, a kada se udala počela je da uz supruga upoznaje taj svet.
- Počeli smo sa 28 košnica, a danas, kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, imamo i do 200 košnica. Tokom cele godine imamo posla, a rad u pčelinjaku traje od marta do početka oktobra. Svaki pčelar sam odredi na koliko će paša terati pčele tokom godine. Kada ih odnesemo na pašu, u zavisnosti od vrste paše, na njoj ostaju duže ili kraće. Onda med vrcamo, pakujemo ga i prodajemo – kaže Tamara, koja se pčelarstvom bavi već 25 godina. Ona dodaje da pčele izleću iz svojih košnica rano ujutro, oko četiri, pola pet, a sa prvim sumrakom se vraćaju.
Zimi su pčele smeštene u zimovnik, koji se nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“, a Ferenc i Tamara i tada imaju posla: popravljaju košnice, prave ramove, odlaze na sajmove, manifestacije, predavanja o razvoju i unapređenju pčelarstva. Velika pomoć su im sinovi Mario i Aleksandar.
Pored livadskog, bagremovog, šumskog, cvetnog, meda od uljane repice, tu su i ostali pčelinji proizvodi: propolis, polen, matični mleč, od kojih Hegediši prave razne lekovite smeše na bazi meda, kao i masti na bazi pčelinjih proizvoda.
Izlagali su na Festivalu meda u Odžacima, novosadskom Poljoprivrednom sajmu, Međunarodnom sajmu pčelarstva u Somboru, gde su tri godine za redom osvajali nagradu za „najštand“, a 2005. godine dobili su nagradu za najbolje proizvode.
Hegediši su članovi društva pčelara „Dunav“ iz Apatina, pčelarskog udruženja „Pčela“ iz Bačkog Monoštora i Saveza pčelara Vojvodine. Do sada su osvajali mnoga priznanja, a najznačajnija među njima su priznanje „Prof. Jovan Živanović“, koje Savez pčelara Vojvodine dodeljuje za unapređenje i razvoj pčelarstva i „Zlatna pčela“, najviše priznanje koje dodeljuje Savez pčelarskih organizacija Srbije.
- Med plasiramo širom Srbije, ali i u Nemačku, Italiju, Švajcarsku, pa i u daleku Kinu – otkriva Tamara.
Da bi se dobio kilogram meda, pčela treba da izleti iz košnice između 100.000 i 120.000 puta. Onda i ne čudi što se u narodu kaže „vredan kao pčelica“.
L. Orlić


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar