Recept nedelje-\'Đulbastije\' i \'Perle od jagoda\'
Autor:
20.11.2003.

 Sastojci:

500 gr mlevenog mesa  700 gr izrendanog krompira  1 jaje  2 glavice luka  1 čen belog luka  2 kašike brašna  2,5 dcl pavlake  4 kašike mleka, 4 dcl vode  so, biber, vegeta ulje za prženje đulbastija.

Priprema:

U plastičnu posudu staviti mleveno meso, iseckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izrendan krompir. Fino rukama dobro izmešati da se krompir izjednači sa mesom.
Ugrejati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obe strane da fino porumeni, prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peći.

Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mleko i brzo mešati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam bude pregusto (kao za palačinke). Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa pavlakom.

Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći 45 minuta.

\'Perle sa jagodama\'

Sastojci:

1 puding od jagode 200 ml mleka  150 gr kokosa 50 gr maslaca 3 kašike šećera+2 vanilin šećera pola kašičice ekstrakta vanile  1 mala kaš. sirupa od jagode, aroma jagode i boja po želji.

Priprema:

Skuvajte od 200 ml mleka, šećera, vanil šećera i sveže vanile puding kako se inače kuva. Ostavite da se malo prohladi. Dodajte u mlak puding maslac u listićima pa sve fino umutite. Sada dodajte još i 100 gr kokosa (ostalih 50 gr je za uvaljati kuglice), sirup ili po želji aromu jagode. Sve fino izmešajte zajedno, pa stavite u frižider da odstoji pola sata.

Pravite kuglice, pa ih uvaljajte u kokos, kristal šećer, ukrasite kako vam padne na pamet, šta volite i imate u kući. Kuglice dobro ohladite, pa služite!


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar