Recept nedelje- Enčilade i profiterole
Autor:
20.08.2018.

Danas vam predlažemo lak recept a opte nešto sasvim novo, meksičko jelo i nepoznat desert. Sastojci za 4 osobe:

8 kom    tortilja
malo    ulja
500 g    svinjskog mesa
Sos
250 g    sremskog sira
6 kom    paprike
po ukusu    soli
2 dl    kisele pavlake

Ispecite paprike na plotni ili u rerni. Da biste ih lakše oljuštili, ostavite da odstoje poklopljene nekih desetak minuta. Obarite meso u slanoj vodi. Oljuštite paprike, odstranite peteljke i semenke pa ih izblendajte ili sameljite. Kad je meso kuvano, isecite ga na sitne kocke. Na vrelom ulju pržite meso dok ne porumeni. Kad je meso proprženo, izvadite ga na salvetu da se ocedi višak ulja pa ga odložite na mesto gde se neće ohladiti.

Priprema sosa

U odgovarajućoj posudi pomešajte usitnjenu papriku, pavlaku i sremski sir. Dobro promešajte, posolite po ukusu i stavite sos da prokuva. Vodite računa da posuda u kojoj kuvate sos bude dovoljno velika da kasnije u nju možete bez problema da potopite tortilje. U teflonskom tiganju ili na roštilju pecite tortilje po 1-2 minute sa svake strane, da malo porumene.

Kada su tortilje gotove, umočite ih u pripremljeni sos. Nafilujte tortilje prženim mesom, zavijte ih i premažite ih ostatkom sosa.

Enčilade servirajte tople. Ukoliko želite, možete ih posuti sa malo sremskog sira.

PROFITEROLE ZA DESERT

ZA TESTO 300 ml vode, 100 g putera, 120 g oštrog brašna, 4 jajeta
ZA FIL 4 jajeta, 0,5 l mleka, 125 g putera, 4 kašike šećera, 100 g šećera u prahu
ZA PRELIV 150 g crne čokolade, 100 ml slatke pavlake

Stavite u vodu puter i zagrevajte da proključa. Čim provri, sklonite s vatre i odmah ubacite brašno, stalno muteći mikserom i povremeno vraćajte na ringlu. Kad se masa malo prohladi, dodajte jedno po jedno jaje, muteći tako da se svako jaje sjedini s kuvanim testom. Papir za pečenje podmažite puterom, provucite ga kroz hladnu vodu, te višak vode otresite i stavite papir u pleh. Kašičicom ili špricem stavljajte na papir loptice od testa na razmaku 3–4 cm. Stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pa smanjite na 200 i pecite oko 40 minuta ne otvarajući rernu. Da bi profiterole ostale hrskave, čim ih izvadite, svaku izbušite iglom kako bi iz njih izašla para. Vratite ih u vruću, isključenu rernu dok ne pripremite fil. Umutite penasto jaja sa šećerom i prelijte ih vrelim mlekom sve vreme muteći. Skuvajte fil na pari i ostavite da se hladi. Puter umutite sa šećerom u prahu i stalno muteći u njega dodajte kašiku po kašiku fila. Ušpricajte fil u profiterole i prelijte ih otopljenom čokoladom koju ste pomešali s pavlakom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar