Recept nedelje -  'Losos s pečurkama '  i  'Posna bajadera '
Autor:
20.03.2003.

Losos s pečurkama
Sastojci (za 4 osobe): 4 parčeta lososa od po 150 grama, 250 grama šumskih pečuraka, 2 glavice crnog luka, 5 cl slatkastog belog vina, 1 veza peršuna,  1 čen belog luka,  10 grama margarina,  1 supena kašika maslinovog ulja,  so i biber
Način pripreme: Isperite i dobro iscedite komade lososa. Svaki komad podelite po debljini na 2 tanja dela. Očistite pečurke, operite ih i iscedite na upijajućem papiru. Zatim ih iseckajte i propržite u tiganju na maslinovom ulju oko 6-7 minuta. Posolite ih i pobiberite, pa dodajte zgnječeni beli luk, promešajte, sipajte u činiju i ostavite na toplom. Obrišite tiganj, pospite 4 prstohvata soli i zagrejte na srednjoj vatri. U posoljeni tiganj stavite komade lososa, tako da kožica bude na dnu tiganja. Pecite 6-7 minuta bez okretanja, tako da donji deo bude dobro pečen, a gornji ostane sirov. U međuvremenu, oljuštite, sitno iseckajte i pržite na margarinu crni luk 2-3 minuta. Zatim ga prelijte vinom i ostavite da se kuva dok vino ne ispari (u to, po želji, možete dodati 2 dl pavlake i kuvati još 5 minuta na tihoj vatri). Posolite i pobiberite. Sklonite sa vatre i dodajte seckan peršun i po želji malo senfa. Rasporedite komade lososa i prilog u 4 porcije. U svaki tiganj stavite najpre jedno parče ribe, zatim malo pečuraka, pa drugo parče ribe. Preostale pečurke rasporedite okolo i prelijte lukom (i pavlakom). Uz ribu poslužite barenu testeninu ili bareni krompir.

Posna bajadera
Sastojci: 400 grama šećera, 200 grama keksa, 150 grama mlevenih oraha, sok od pomorandže, 1 kašika čokolade
Glazura: 4 kašike šećera, 2 kašike ulja, 100 grama čokolade
Način pripreme: Ušpinovati šećer sa 10 kašika vode. Dodati čokoladu, keks, orahe i sok od pomorandže. Dobro izmešati da bi se dobila homogena smesa, pa sipati u odgovarajuću posudu. Odvojeno ušpinovati 4 kašike šećera u 4 kašike vode, pa u to dodati čokoladu. Promešati, pa skloniti sa vatre i dodati ulje. Dobijenom glazurom preliti smesu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar