Recept nedelje-\'Piletina sa pečenim paprikama\' i \'Rolat sa jagodama\'
Autor:
20.06.2001.

Piletina u kombinaciji sa sosom od pečenih paprika  je verovatno nešto što niste probali. Ako i posle ovoga to ne učinite, ne znate šta propuštate!

 Potrebni sastojci:

1 velika glavica crnog luka
4 veće crvene pečene paprike
300 g kuvane piletine (batak, belo meso)
malo soli
sveži peršun
200 ml pavlake za kuvanje
100 g pirinča
malo ulja

Priprema:

Glavicu crnog luka sitno iseckati i prodinstati u duboki tiganj na malo ulja. Luk ne smete prepržiti, dovoljno je da lepo zamiriše i postane staklast. Pečene i očišćene crvene paprike nožem na dasci sitno iseckajte i dodajte u tiganj.

Prodinstajte crni luk i seckanu papriku. Na tihoj vatri dinstajte 7-8 minuta, dok voda iz paprika ne ispari (znaćete da je dovoljno kada paprike krenu da se lepe za dno tiganja). Nakon toga dodajte komadiće mesa (mi smo ovoga puta koristili kuvane batačiće domaće kokoške).

Dodajte piletinu i dinstajte. Posolite po ukusu i mešajte na najslabijoj vatri par minuta kako bi se meso sjedinilo sa paprikom. Na kraju sipati pavlaku za kuvanje. Sipajte pavlaku i promešajte dok se ne sjedini. Dodati sitno seckani sveži peršun i još 3-4 minuta mešati dok ne dobijete finu kremastu smesu.

U međuvremenu, skuvajte pirinač u blago posoljenoj vodi, procedite i služite kao prilog uz ovo fantastično jelo.

Rolat sa jagodama

Sastojci:

Za koru:
6 jaja
5 kašika brašna
6 kašika šećera
1 prašak za pecivo
1 dl mleka

Za fil:

5 dl slatke pavlake
150 g bele čokolade
350 g jagoda
 
Priprema:

Za koru: Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Umutiti žumanca, šećer, mleko, brašno i prašak za pecivo. Dodati sneg od belanaca i promešati. Pleh obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni. Pečenu koru urolovati pomoću vlažne krpe.

Za fil: Belu čokoladu izrendati na krupno rende, a jagode iseći po želji. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati belu čokoladu i jagode, pa promešati.

Završni postupak: Koru odviti i premazati pripremljenim filom i urolovati. Ostaviti u frižideru da se stegne.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar