Apatinske ulice: Partizanska – jednosmerna lepotica
Autor: Redakcija
02.11.2018.

Ulica do koje ste stigli čim se spustite bentom, pored najlepšeg pravoslavnog hrama na obali Dunava, predstavlja nešto posebno za sve Apatince. Direktan kontakt sa onim najlepšim što naš grad pruža, šetalištem, rekom, jednom rečju prirodom, upravo daje tu prirodnu lepotu Partizanskoj ulici.  

Partizani (ital. partigiano, fr. partisan = pristalica) su pripadnici neregularne vojne sile koja je stvorena da bi se suprotstavila kontroli strane sile nad jednim područjem ili stranoj vojnoj okupaciji, nekim pobunjeničkim delatnostima. Pojam se može koristiti i kao sinonim pokretu otpora, primeri mogu biti civili koju su se borili protiv nacističke Nemačke ili fašističke Italije u nekoliko zemalja tokom Drugog svetskog rata. Francuska reč (partisano) i italijanska (partigiano) su nastale iz latinskog. Početni koncept partizanskog ratovanja uključivao je i prikupljanje lokalnog stanovništva iz ratne zone (ili u nekim slučajevima i iz regularnih snaga) koje bi delovalo iza neprijateljskih linija remetići komunikaciju, postavljajući zasede, prekidajući dotok zaliha i primoravajući nerijateljske snage da se raziđu u cilju zaštite operativne baze. Koncept partizanskog ratovanja će kasnije predstavljati osnovu za "Partizanske rendžere" u Američkom građanskom ratu. U suštini, u 19. veku američki partizani su bili bliži komandosima ili rendžerima tokom Drugog svetskog rata nego partizanskim snagama koje su delovale u okupiranoj Evropi. Partizani sredinom 19. veka su bili suštinski različiti od konjice ili od neorganizovanih ili poluorganizovanih gerilskih snaga. Ruski partizani su odigrali presudni deo u padu Napoleona. Njihov žestok otpor i uporno prodiranje prisililo je francuskog cara da napusti Rusiju 1812. godine. Ruska imperija je takođe koristila partizane tokom Prvog svetskog rata.



Jugoslovenski partizani

Partizani ili Narodnooslobodilački pokret je bio evropski najefektniji antinacistički pokret otpora. Predvodila ga je Komunistička partija Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. Komandant je bio Josip Broz Tito. Komunistički jugoslovenski partizani su bili vodeća sila u oslobođenju Jugoslavije tokom Narodnooslobodilačkog rata. Kasne 1944. godine, ukupan broj boraca iznosio je 650.000 muškaraca i žena organizovanih u 4 armije i 52 divizije, koji su se bavili konvencionalnim ratovanjem. Krajem 1945. godine broj partizana je bio oko 800.000. Pred kraj rata u martu 1945. godine, svi pokreti otpora u Jugoslaviji su bili organizovani i preimenovani u "Jugoslovenska armija". Zadržaće ovo ime sve do 1951. godine, kada dobija naziv Jugoslovenska narodna armija.



Apatinska ulica čiji naziv simbolizuje pomenute borce za slobodu, je uska jednosmerna ulica, zbijenih kuća. Prostire se od Pivarske do ulice Marka Oreškovića, a svojim putem preseca ulice Miloša Obilića, Njegoševu, Srednju, ulicu Petra Drapšina i Sonćansku. 

Na početku Partizanske ulice nekada se nalazila dobro poznata kafana "Papilon" a na samom kraju i danas radi čuvena kafana "Mali raj", u čijem nazivu takođe možemo pronaći simboliku ovog apatinskog kraja.



Radno odeljenje predškolske ustanove "Pčelica" je zaštini znak ove ulice, iako formalno pripada ulici Petra Drapšina. Ništa ne može biti veći ukras jedne ulice i grada od nasmejanih mališana, jer baš kao što je napisao veliki Ljubivoje Ršumović  "Deca su ukras sveta". U Partizanskoj se nalaze i prodavnice mešovite robe "Mila plus", "Jahorina" i prodavnica elektro materijala "Elektrotim". Takođe, jedna od najboljih radionica za popravku moticikala u gradu "Moto MG" nalazi se u Partizanskoj ulici.



U poslednje vreme u našem gradu je aktuelna priča o agresivnim psima. Prilikom fotografisanja Partizanske, sreli smo nekoliko prijateljski nastrojenih pasa, čak su bili raspoloženi i za "saradnju". Iskoristite dane jeseni, pa dok završavate šetnju kraj Dunava, spustite se bentom i nastavite Partizanskom ulicom, sigurni smo da ćete primetiti sve ono po čemu se razlikuje od ostalih apatinskih ulica.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar