Da vam Stefan još nešto kaže: Grožđebal u Sonti
Autor:
15.09.2014.

Kao što verovatno znate, još je jedan vikend za nama, nažalost.

Ali, ovo nije bio još jedan normalan i dosadan vikend u Sonti. Nažalost.

Ovaj vikend  je bio Grožđebal, odnosno jedna veoma retka i zanimljiva tradicija. Kao što verovatno pretpostavljate na osnovu naziva, to je bal čiji je povod grožđe. Ove godine je trajao tri dana - petak, subotu i nedelju. Bilo je tu raznih predstava, igrokaza i bilo je i venčanje. Naravno ne pravo, više kao neki tradicionalni običaj. 

Vrlo interesantna je bila noć pevača amatera na koju sam kao pravi novinar poslao svoje „ljude“ da odu umesto mene. Kako su mi moji „ljudi“ preneli, to je stvarno bila noć amatera.

Juče, u nedelju, su ljudi u Sonti, barem oni koji imaju, okitili svoja „vatrena kola“, obukli se u narodne nošnje, upregli konje i vozali se Sontom uz pratnju policije čija su ih kola jedva stigla. Neki su samo upregli konje i šetali se, ali bilo je i onih koji su upregli magarce pa se šetali.

Posle parade kočija, konja i pokojeg magarca, bila je tradicionalna predstava o životu Šokaca i naravno ponovo sam, kao pravi novinar, poslao svoje „ljude“  kojima se toliko svidela predstava da su mi rekli da sledeći put neće oni ići nego da sam idem i čudno su se smejali. Ko zna šta im to znači.

Sve u svemu, ako niste bili na Grožđebalu treba da vam bude žao pošto je bilo lepo. Barem su tako meni rekli.

 

Napomena:

„Ljudi“ su mama i tata koji su išli na predstave.

„Vatrena kola“ su kočije.

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar