Klima(va) budućnost
Autor: Redakcija
03.10.2017.
Da vam kažem nešto… biti mlad nije lako, ali takođe nije lako ni biti star a pogotovo nije lako biti sredovečan (inače ja to nikada neću biti). Iz toga vidimo da svi imamo nešto zajedničko, a to je da nam nije lako. Zašto onda ne pomažemo jedni drugima, nego nekada radimo i suprotno?
 
Počeo je oktobar, a kao što znate to je mesec brige o starim osobama. Znam da sam u poslednjem tekstu možda malo pričao loše stvari o njima, ali ja pišem loše o svemu tako da je to u redu. U ovom oktobru svako od nas mora da uradi barem pet dobrih stvari za stare (što je za osam više nego što obično radim). Broj pet sam odabrao nakon dužeg istraživanja koje sam proveo na raznim subjektima (moje dve bake i jednom veoma starom psu). Naime, maksimalan broj informacija koji oni mogu da zapamte je pet. Uradite li četiri stvari za njih, zapamtiće te, ali ne po dobrom, a uradite li šest stvari, njima će se sve to smućkati u glavi i misliće da ništa niste uradili, tako da će vas opet zapamtiti, ali ne po dobrom. Predlažem listu od pet stvari koje možete uključiti: Jesti puding sa nijima, šetati sa njima, igrati se sa njima, odspavati sa njima i odvesti ih kod doktora. Listu sam napravio tako da sve te stvari možete uraditi i sa starim kućnim ljubimcima (i oni se računaju).
 
Nego da se uozbiljimo... Duboko smo zašli u jesenje doba, ali ja sam danas mogao da prošetam u majici kratkih rukava, a baka me ne bi opomenula da se obučem. Toliko je  toplo! To se dešava već neko vreme. Takođe se dešava da izađem misleći da je toplo, a nos mi se odmah pretvori u ledenicu i ja budem nateran da pijem čaj. Ako se to i Vama dešava, imam da podelim sa Vama nešto.
 
PLANETA JE ZAGAĐNA!
Samim tim dolazi do promene klime, a samim tim i ja moram da pijem čaj, što ne želim nikome da se desi. Postoje uvek oni matorci koji pričaju kako je klima bila drugačija kad su oni bili mladi, a oni imaju po 60 godina. Ja imam 17 i ja primetim kako se klima promenila i za toliko, i to drastično. Svi kažu da na mladima ostaje svet, ali tu postoji i druga strana. Na nama ostaju i greške starijih generacije koje moramo popravljati.
 
Postoje mnogi načini da se sačuva Zemlja, koji traže jako malo žrtve sa naše strane ali jako pomažu. Evo nekoliko:
 
Ne koristite plastične kese
Ako ih već koristite, nemojte ih bacati u kante za smeće, nego reciklirajte. Plastične kese se takođe koriste i za nošenje raznih stvari koje su se mogle staviti u torbu. To takođe nemojte raditi, ne zbog Zemlje, nego zbog sebe. Kada uzimate plastičnu kesu, znajte da ćete je se nekad morati rešiti, a to je isto kad ste vi lično stavili kesu na glavu ovoj rodi:
 
 
Zašto svugde autom?
Nemojte biti ona ili onaj koji idu do prodavnice autom! Autom je čak i teže otići do prodavnice zato što morate poneti vozačku, saobraćajnu, ključeve, onda dok ne krete još se neko nečeg seti što mu treba iz prodavnice, onda idete po još para, pa sednete, pojas, u rikverc, vozi, pa opet u rikverc itd... Bicikl je jednostavniji. Niko ni neće primetiti da si otišao, možeš reći sebi da si odradio kardio-vežbe za taj dan i pored toga ostavljaš svojoj deci čistiju budućnost.
 
Da li Vam je poznato ovo?
 
 
Možda vi niste bacilli smeće pored, ali verovatno jeste, i ja sam to radio. Nekada je teško posle pojedenog bureka iz masne kese staviti tu kesu u džep i baciti je u najbližoj praznoj kanti, ali možda uopšte niste ni trebali da kupite burek?
 
Klima utiče na klimu? Nemoguće!
Ne znam da li znate, ali klima uređaju jako utiču na klimu. Kada nam je vruće, često upalimo klimu, još ako smo pojeli burek, onda je obavezno palimo. To loše utiče na klimu, tačnjie freon koji se nalazi u klimi oštećuje ozonski omotač. Sledeće godine će nam biti još toplije zbog oštećena na omotaču koje je naša klima izazvala tako da ćemo još više koristiti klimu i taj krug se stalno ponavlja.  
Nekoliko saveta kako da se rashladite bez klime: sedite ispred frižidera, idite na kupanje (biciklom), stavite smrznuti grašak na glavu ili nemojte pojesti taj burek.
 
Postoji još mnogo načina na koje možemo pomoći da naša planeta ,,ozdravi”, ali ovde su oni od kojih treba početi i koji su najčešći. Tako da se vraćam na početak teksta… ako možemo pomoći jedni drugima, zašto to ne uradimo? Da li mogu starije generacije pripaziti na svoje ponašanje prema Zemlji koju će ostaviti mladima, i možemo li mi pomoći starima tokom ovog meseca, a naravno i posle? Hajde da vidimo...
 
NAPOMENA:

Svrha teksta nije vređanje ničijeg načina života, ali dajte ozbilno? Autom do prodavnice! To je kao da idete biciklom po stanu! 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar