U POKRETU, BLOG: Kako da snimite „dvojicu sebe“ (video)
Autor:
27.02.2014.

   Danas donosimo epizodu emisije „U pokretu“ koja je, po svemu sudeći, bila najpopularnija. U pitanju je 10. epizoda, odnosno specijal  koji smo napravili kroz šalu. Pored gegova sa snimanja tu je i intervju koji sam obavio sa autorom emisije, tj. sa sobom. 


 


Pitali ste me kasnije kako je to izvedeno i kako se snimalo pa evo da pojasnim.
Svako ko je malo više upućen zna da nije u pitanju bog zna kakav veliki trik snimiti tako nešto, ali sigurno da dosta vas to ne zna pa će ovaj blog biti malo edukativan.

Stvar je prilično jednostavna, barem u osnovi. Potrebno je da snimite iz dva puta:   vas kao jednog sagovornika u levoj polovini kadra pa onda vas kao drugog sagovornika u desnoj polovini kadra. Pritom, kameru ne smete pomerati dok ne završite snimanje. U montaži se iseče leva polovina kadra iz jednog snimka i desna polovina kadra iz drugog snimka i spoje se.

Druga bitna stvar jeste svetlo i tu nastaje problem. Ako se pojača ili smanji ili na drugi način promeni tokom snimanja, to se primeti na snimku. Jedna polovina kadra vam bude drugačija od druge i vidi se linija na polovini. 

Treća bitna stvar jeste da dobro sve to izvedete pred kamerom, to jest da slušate izmišljenog sagovornika. Može vam pomoći neka druga osoba koja bi govorila tekst onog drugog. Mi smo snimali sa više kamera pa je to bilo dosta lakše. 

E sad, kako se kamera pomera u našem snimku ako je statična? Sitni pokreti kamere i drmanja se dodaju na montaži. Druga stvar, ako vam se vidi linija na polovini a vrlo teško da će biti idealno neprimetna, to može da se popravi doterivanjem boja dok se leva i desna strana ne izjednače toliko da se ne primeti razlika među njima. Ako imate kakvih pitanja u vezi ovoga, slobodno ih postavite na upokretu@apaone.com .

 

Autor: Nikola Dobrijević


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar