16 sednica opštinskog veća opštine Apatin
20.03.2002.

Na 16 sednici opštinskog veća opštine Apatin održane 1 marta u maloj Sali skupštine opštine na dnevnom rednu našlo se 32 tačke od kojih izdvajamo: Utvrđivanje predloga odluke o raspisivanju referenduma na teritoriji naseljenog mesta Kupusina i Sonta po stopi samodoprinosa od 1 i 3% a za period od 1 avgusta 2010 godine do 31 jula 2015 godine. Mesni samodoprinos koji plaćaju građani opštine Apatin u velikoj meri doprinosi kao osnov za dobijanje novčanih sredstava od strane eksternih izvora finansiranja prilikom podnošenja projekata koji se odnose na razvoj naše opštine. U budućnosti ne bi bilo dobro da izgubimo mesni samodoprinos pogotovo kada se našoj zemlji otvaraju vrata za  ulazak u Evropsku uniju a samim tim i novim fondovima  naglasio je predsednik opštine Apatin Dr Živorad Smiljanić:

Prilog_Smiljanić novi samodoprinos 1.01 min

Utvrđivanje predloga odluke o usvajanju lokalnog plana upravljanja otbadom na teritoriji opštine Apatin za period od 2010 do 2020 godine bila je jedna od tačaka dnevnog reda koja je stavljena na raymatranje opštinskom veću. Formiranjem posebnih opštinskih fondova mogli bi biti jedan od načina obezbeđenja opštinske participacije u finansiranju ovog velikog projekta. Savremeni principi otpadom podrazumevaju da sistem upravljanja otpadom od sakupljanja otpada na mestu nastanka, preko transporta, tretmana, pa sve do konačnog odlaganja bude u potpunosti uređen. Činjenice da su postojeće deponije nepropisno izgrađene što predstavlja veliki sanitarno-ekološki problem za našu opštinu, tako da se nameće velika potreba za projektovanjem, izradom investiciono-tehničke dokumentacije i rešenje problema otpada u Apatinu:

Prilog_Smiljanić prerada otpada-trajanje 3.29 min

Novi zakon o planiranju i izgradnji je stupio na snagu 11 septembra 2009 godine i on predstavlja pravni osnov za donošenje opštinske odluke o građevinskom zemljištu. Zakonom je određeno da se pravo korišćenja opštine Apatin na građevinskom zemljištu u svojini Republike Srbije konvertuje u vlasništvo opštine.Jedan od osnovnih elemenata ovog programa je utvrđivanje tržišne cene svake parcele.  Davanje opštinskog zemljišta u zakup od izuzetnog je značaja za budžet opstine Apatin, naglasio je predsednik opštine Živorad Smiljanić:

Prilog_Smiljanić odluka o građevinskom zemljištu-trajanje 1.17 min

Izveštaj o radu MZ Apatin za 2009 godine odnosio se na finansijski izveštaj samodoprinosa od 1 i 3% i program rada MZ za 2010 godinu kao i finansijski plan samodoprinosa od 1 i 3 % za 2010 godinu. Mesni samodoprinos od 1 i 3 % u prošloj godini trošio se strogo namenski , međutim to nisu jedina sredstva koja su učestvovali u realizaciji usvojenih projekata vezanih za razvoj naše opštine u proteklim godinama reči su dr Živorada Smiljanića:

Prilog_Smiljanić komentar na rad MZ Apatin-trajanje 2.35 min

Na održanoj sednici opštinskog veća opštine Apatin data je i saglasnost na zaključenje sporazuma između opštine Apatin, doma zdravlja Apatin i Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Junaković“ u vezi konvercije prava korišćenja na građevinskom zemljištu od strane sadašnjih korisnika, u pravo javne svojine osnivača i to AP Vojvodine i opštine Apatin. Opširnije u izjavi koja sledi, dr Živorad Smiljanić:

Prilog_Smiljanić zemljište kod banje-trajanje 1.24 min

U izveštajnom periodu od 1 januara do 31 decembra 2009 godine ostvareni ukupni prihodi i primanja budžeta opštine Apatin iznose 588.240.453,77 dinara, odnosno sa sredstvima prenetim iz predhodne godine ukupno 602.908.220,85 dinara. Izvršeni rashodi u istom periodu iznose 599.776.163,36 dinara ili 99.48 % ostvarenih prihoda. Prihode budžeta nase opštine pored transfernih sredstava iz republike Srbije uglavno čine prihodi od po osnovu poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke kao i transferi od drugih nivoa vlasti što čini više od  ¾  ukupnih prihoda i primanja. Opštinski budžet je u toku prošle godine pretrpeo smanjenje ili rebalans što je u velikoj meri uticalo na već preuzete obaveze tako da su se one kako je vreme odmicalo otežano i sa zakašnjenjem izvršavale navedeno je u izveštaju o izvršenju budžeta. Prema rečima dr Živorada Smiljanića u toku 2010 godine trebala bi početi sa radom i lokalna poreska administracija koja bi preuzela deo poslova od republičke poreske uprave i doprinela povećanju budžeta opštine Apatin:

Prilog_Smiljanić o budžetu-trajanje 1.47 min.

Na sednici je doneta odluka o stavljanju van snage odluka o stipendiranju dece žrtava ratova vođenih na teritoriji bivše sfrj od 1991 godine i žrtava agresije NATO snaga na SRJ, uz obrazloženje da je od poslednjih ratnih dejstava proteklo više od deset godina, skupština opština Apatin smatra da je ispunila obavezu u potpunosti, tj da su sva lica sa njene teritorije ostvarila ovo pravo. Usvojeni su i izveštaji koje su podnela javna preduzeća na teritoriji opštine Apatin, a usvojena su i rešenja o imenovanju komisije za javne nabavke većih i manjih vrednosti. Podsećamo građane da će se odluke koje  su usvojene od strane članova opštinskog veća  na održanoj sednici opštinskog veća staviti na razmatranje i konačno  usvajanje na sednici skupštine opštine Apatin koja će se održati u toku marta meseca 2010 godine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar