Apatin najviše pomaže školarce
30.11.-0001.

Od 80.000 srednjoškolaca i 50.000 studenata u Vojvodini, njih 33.500 svakodnevno od kuće do učionice putuje javnim prevozom - autobusima ili vozovima, piše jutrašnji Blic.

S obzirom na cene prevoza, ti đaci i studenti putnici su veliko opterećenje za porodični budžet, pa se taj trošak svake godine umanjuje dotacijama iz pokrajinske kase. Zavisno od opštine i relacije, pokrajinska vlada regresira od 10 do 20 odsto cene đačke ili studentske karte.
 
Ove godine za regresiranje prevoza srednjoškolaca pokrajina je obezbedila 130 miliona dinara, dok je regresiranju studentskog prevoza namenjeno 40 miliona.

Pored pokrajinske vlade, koja cenu mesečne karte regresira najviše sa 20 odsto, mnoge opštine dodaju svoj deo regresa, a ima opština, kao što su Vrbas, Kanjiža, Odžaci, Novi Bečej i Apatin koje đacima i studentima putnicima obezbeđuju besplatne karte. Praksu da školarci besplatno putuju prvi je pokrenuo Apatin pre deset godina.

- Pored besplatnih karata, naša opština srednjoškolcima sa odličnim uspehom i studentima sa visokim prosekom daje i stipendije - kaže Živorad Simljanić, gradonačelnik Apatina.

Inače, prema pokrajinskim podacima, najviše đaka i studenata putnika ima u Pančevu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar