Apatin posetio državni sekretar Ministarstva zdravlja. Da li je podignuta medijska prašina uticala na to?

Vest koju smo objavili 12. avgusta 2014. godine (pogledajte OVDE), munjevitom brzinom se pročula u celoj Srbiji. Isti dan jedan novosadski portal je pisao o tome (pogledajte OVDE), a nakon njih i dnevne novine Alo (pogledajte OVDE), Večernje novosti (pogledajte OVDE), kao i Radio Dunav (pogledajte OVDE). Ono što je u interesu svih jeste da Apatinke konačno dobiju svog ginekologa. Da li će se to i ostvariti, pokušali smo da saznamo od direktora Doma zdravlja, dr Branislava Raketića.
Evo šta je rekao za čitaoce 025info portala.

Interesuje nas vaš komentar na to što se toliko medija bavilo našom pričom o tome kako Apatinke nemaju ginekologa.

- Opravdano je što se mediji interesuju. Problem je evidentan, ali za to nije kriva ni lokalna samouprava, ni Dom zdravlja. Jedini problem je splet okolnosti. Dogodilo se to da je jedan kolega otišao u penziju, drugi dao otkaz, a doktorka koja je došla na to mesto je rodila treće dete i počinje raditi tek u aprilu 2016. godine. Tu je nastupio vakum i ostali smo bez ginekologa sve dok nismo angažovali doktorku iz Odžaka da tri puta nedeljno dolazi. Ona je sjajan ginekolog, čujem da su svi zadovoljni, jedino što uskoro ostvaruje pravo na penziju, pa je pitanje da li će moći i dalje dolaziti. Mi po kadrovskom planu imamo pravo na dva ginekologa, ali smo ostali na jednom koji je na porodiljskom odsustvu, dok je drugi, kao što već rekoh, dao otkaz. Slali smo zahteve u Ministarstvo zdravlja, baš nam je pre neki dan bio državni sekretar zadužen za region Vojvodine i obećao nam je da će gledati da nekako reši naš problem. Doktorka iz Odžaka, koja je ovde na zameni tri puta nedeljno, u septembru treba da ide u penziju, automatski joj se uzima pečat i ne može više da radi, mada bi ona rado i dalje dolazila. Uglavnom, državni sekretar nam je rekao da će probati da reši da doktorki preko fonda ipak ostane pečat kako bi mogla nastaviti sa honorarnim radom u Apatinu. Iskreno se nadamo da će to biti realizovano u našu korist jer je to trenutno jedini način da imamo ginekologa u apatinskom Domu zdravlja. Mi smo oglas za prijem ginekologa raspisali na određeno vreme, ali se niko nije javio, jer svi već negde rade. Komisija nam još nije odobrila da možemo nekog primiti za stalno.

Ono što je takođe važno da se spomene je vaš navodni dogovor sa direktorom somborskog Doma zdravlja da oni tamo iz Apatina primaju samo trudnice i hitne slučajeve. Zašto je to tako? Šta da rade ostale žene? Zašto one nemaju pravo na ginekologa?

- Sombor isto ima manjak ginekologa. Imaju ih četiri, a po kadrovskom planu treba da ih bude šest. To je jedini razlog zbog kojeg ne primaju pacijentkinje iz Apatina.

Dakle, pod pretpostavkom da doktorka iz Odžaka ostane da radi, mislite li da je ona jedna koja dolazi tri puta nedeljno dovoljna da pokrije sve žene iz Apatina i okolnih sela?

- Naravno da nije. Ponavljam, mi smo oglas raspisali, ali se na isti niko nije javio. Problem je u tome što u Srbiji fali preko sto ginekologa. Mi ćemo od komisije sigurno dobiti odobrenje da primimo nekog za stalno, ali nam to ne garantuje da će se neko javiti na oglas. Naravno da bi bilo u interesu svih da nekoga primimo. Mi doktorku iz Odžaka plaćamo iz sopstvenih sredstava. Iz opštinskog budžeta se izdvaja 800.000 do 1.000.000 dinara za Dom zdravlja i od tih sredstava deo ide honorarnom ginekologu.

Neke čitateljke su nam se javljale sa komentarima: "Smešno je da na ginekologiji rade tri sestre, a da nema doktora". Imate li šta reći na tu temu?

- Ne rade tri, već dve medicinske sestre. Doktorka iz Odžaka je žena pred penzijom, slabije barata modernom tehnologijom i jedna od sestara joj pomaže u tome. Dakle, ta medicinska sestra sređuje papirologiju, dok je druga s njom u ordinaciji.

Kakvu saradnju imate sa predsednikom opštine Apatin, Živoradom Smiljanićem? Znamo da je on ginekolog po struci i najbolje bi trebalo da zna kolikih je razmera problem u kom smo se našli. Može li on da "potegne neke svoje veze" i reši ovu situaciju?

- Mi sve radimo zajedno. Opština je osnivač Doma zdravlja i imamo izuzetnu saradnju. Sav novac koji nedostaje, nama opština obezbeđuje. Predsedniku je u interesu da zaposlimo ginekologa kog će država plaćati. Samim tim, novac koji daje za te namene mogao bi usmeriti na neku drugu stranu. On sam je pronašao tu doktorku iz Odžaka. Lično se poznaju od ranije i verujem da je to uticalo na njemu odluku da dođe i radi honorarno u Apatinu, istakao je dr Branislav Raketić.

Interesantan je podatak da se odjednom, nakon što se podigla medijska prašina o tome kako nemamo ginekologa, odmah u Apatinu pojavio i državni sekretar zadužen za region Vojvodine, iz Ministarstva zdravlja Srbije. Dakle, ipak je imalo uticaja to što se o problemu javno progovorilo. Zato, poštovani čitaoci, od vas i dalje očekujemo da nam pišete o onome što vas muči, a mi ćemo se truditi da, ako je moguće, zajednički rešimo problem.

Suma sumarum, drage naše sugrađanke, što se tiče ove problematike o kojoj bruji cela Srbija, šta da vam kažemo?! Svi sležu ramenima i odgovornost prebacuju s jednih na druge. Za početak se nadamo se da će državni sekretar "srediti" da nam bar ova doktorka iz Odžaka ostane raditi tri dana u nedelji. Naoružajte se strpljenjem, pa kad dođete na red. Ako nemate novca za privatnika, nema vam druge. Ukoliko joj ne ostave pečat, na Sombor ne računajte ako niste trudnica ili "hitan slučaj". Ostaje vam putovanje do Odžaka ili privatni ginekolog. Ili da se uzdamo u ta takozvana poznanstva?! Možda se neko ko bi zaista i trebao to da uradi, ozbiljnije pozabavi ovim problemom, pa dovede još nekog, makar ga plaćali iz sopstvenih sredstava. Ne sumnjamo da je bilo kome od nas žao kada se novac iz opštinske kase troši za takve namene. Ipak je zdravlje najvažnije.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar