Apatinska luka mamac za investitore
30.11.-0001.

Slobodna zona u Apatinu uskoro će dobiti status bescarinske, pa će taj prostor biti snažna okosnica razvoja ne samo ove lokalne zajednice već i čitavog regiona, prenosi B92.

Ključno mesto u ovom velikom projektu nacionalnog značaja zauzimaće luka na Dunavu, čija je izgradnja predviđena i Prostornim planom Srbije.

Ako je suditi prema najavama sa najvišeg državnog nivoa i opštinskih čelnika, uskoro bi mogla da bude realizovana dugogodišnja ideja o izgradnji modernog pristaništa za kontejnerski pretovar brodova, koji će pristizati iz evropskih zemalja.

Za ovu investiciju, vrednu više od trideset miliona evra, pribavljene su sve potrebne dozvole i, kako kaže predsednik opštine Živorad Smiljanić, sada predstoji raspisivanje međunarodnog tendera o privatno-javnom partnerstvu.

"Švajcarska kompanija "Agrifer“ izrazila je još pre godinu dana spremnost za ulaganje u izgradnju luke, a u međuvremenu se javila i jedna francuska firma s namerom da se pridruži ovom poduhvatu. Do raspisivanja tendera deli nas još samo saglasnost Ministarstva za infrastrukturu, koju očekujemo ovih dana", kaže za "Politiku“ Živorad Smiljanić, ističući da će izgradnja međunarodne luke na Dunavu predstavljati "novu stranicu istorije za apatinsku opštinu i šire okruženje“.

\"\"

Čim se u inostranim poslovnim krugovima pronela vest šta sve smeraju Apatinci, potencijalni investitori sa raznih strana počeli su da pristižu u ovaj gradić na zapadu Bačke, interesujući se o uslovima za ulaganje vlastitog kapitala, prenosi B92.

Među prvima su se pojavili predstavnici italijanske firme "Fleš Srb“ sa sedištem u Beogradu, sastavnog dela kompanije "Kalcedonija“, s kojom je već potpisan ugovor o izgradnji fabrike za proizvodnju ženskog veša i kupaćih kostima, gde će u početku biti zaposleno više od 200 radnika, a u narednim razvojnim fazama još najmanje toliko.

Nedavno su ovde boravili i predstavnici poznate slovenačke firme"Delamaris“ iz Izole s namerom da kupe dva hektara zemljišta u bescarinskoj zoni, gde bi podigli pogon za preradu rečne ribe, a što bi im ujedno, zbog blizine luke, poslužilo i kao vrlo ekonomična opcija za dalji transport proizvoda. A, kako piše Politika, još ranije je sa jednom slovenačkom firmom dogovorena izgradnja pogona za proizvodnju nameštaja, u kojem bi zaposlenje dobilo nekoliko desetina Apatinaca.

Povoljno poslovno okruženje stvoreno u ovom delu Bačke, kao i strateški program lokalne vlasti da podržava strane investitore, privukli su pažnju i privrednika iz Poljske, Mađarske i SAD, čije su delegacije pre nekoliko dana posetile Apatin i u razgovoru sa domaćinima ispoljile interes za plasman kapitala na ovom području.

Konkretni dogovori tek predstoje, a prema neskriveno optimističkoj oceni predsednika apatinske opštine, nema sumnje da oni neće uroditi plodom, "na zadovoljstvo svake od zainteresovanih strana“. Na zajedničkom sastanku je zaključeno da se investicije na mikroplanu, o kojima je u ovom slučaju reč, mogu realizovati u okviru trilateralne saradnje Srbije, Mađarske i Poljske.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar