Bolesnici u nikotinu
20.12.2010.

Preduzetnik iz Apatina, Sreto Miličević, vlasnik restorana „Elkop“, obavestio je Ministarstvo zdravlja i sanitarnu inspekciju, da će se, prema njegovim saznanjima, u restoranu Banje Junaković, koji radi u sklopu Specijalnog centra za rehabilitaciju, održati sindikalno veče „Apatinske pivare“, na kojem će biti dozvoljeno pušenje, iako po zakonu zdrastveni centri nemaju prostorije za pušače. Bolesnici će se već sutradan u istom restoranu naći u isparinama nikotina.

Vest da će u Banji Junaković pušenje biti dozvoljeno brzo se proširila gradom i izazvala ogorčenje drugih privatnika, koji striktno poštuju Zakon o zabrani pušenja.

- Znajući da je u Banji zabranjeno pušenje, iz „Pivare“ su došli da pitaju da li bi u mom restoranu u Apatinu, u kome postoji pušačka i nepušačka zona, mogli da održe sindikalno veče. Pre toga su bili u restoranu KTC, koji nije mogao da im izađe u susret, jer je u njemu strogo zabranjeno pušenje. Prihvatio sam da veče organizujem 17. decembra, ali su mi dan po dogovoru rekli da će se sindikalno veče ipak održati u Banji, te da će za tu noć biti dozvoljeno pušenje - tvrdi Miličević.

On i drugi ugostitelji iz Apatina pitaju da li to znači da zakon važi samo za pojedince, te da može da se krši kada nekom padne na pamet.
- Svim ugostiteljima treba pružiti priliku da zarade, jer je gostiju sve manje, ali ne moraju se doslovno poštovati želje predsednika apatinske opštine Živorada Smiljanića, da se sve zabave i skupovi održavaju u Banji Junaković - kaže Miličević.
Ugostitelj iz Apatina ne krije da je o svojim saznanjima obavestio inspektore, ali nije siguran da će u noći 17. decembra kontrolisati objekte u Banji. Republički sanitarni inspektor za Zapadnobački okrug Milorad Lazić smatra da su zakoni isti za sve, a da li će biti pojačane kontrole te noći i za vreme novogodišnjih praznika, odlučiće ljudi iz pokrajine.
- Radićemo noću i za praznike ukoliko nam stigne naređenje iz Pokrajinskog ministarstva zdravlja. Do sada nismo ustanovili da se zakon krši ni u jednoj od četiri opštine Zapadnobačkog okruga - rekao je Lazić.
Preduzetnica iz Apatina koja je, kako kaže, šokirana vešću da će biti dozvoljeno pušenje u restoranu u kome ručavaju bolesnici koji se leče u Banji. Ne želi da joj se pomene ime, jer se boji da ne navuče gnev inspektora, koji se, kako ona smatra, neće pojaviti na sindikalnoj zabavi u Banji Junaković.
Vlasnici apatinskih restorana koji organizuju doček Nove godine mnoge goste su morali da odbiju jer su im unapred rekli da pušenje neće biti dozvoljeno. Kažu da su ove godine imali malo prometa, te da bi ih jedna drastična kazna onemogućila da dalje posluju.
- Imamo zonu za pušače i nepušače. Ta podela se mora poštovati i za vreme novogodišnje proslave. Uostalom, naši gosti znaju da ne odstupamo od toga i sigurni smo da će se svi držati zakona - kaže Milan Đilas iz restorana „Šaran“.

Izvor:Blic


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar