Briga o vodama ulog za budućnost
30.11.-0001.

Uz učešće pedeset civilnih organizacija iz Mađarske i okolnih zemalja započela je novembra prošle godine serija konferencija o Dunavskoj strategiji. Najnoviji skup na tu temu održan je minule srede i četvrtka 13-14.06.2012. u Sarvašu u Mađarskoj uz učešće stručnjaka, istraživača i predstavnika institucija i civilnog sektora iz Mađarske, Srbije, Ukrajine, Slovačke i Rumunije. Tema razgovora bila je problematika poboljšanja kvaliteta voda i njihovo održavanje. U radu ovog skupa učestvovali su i predstavnici Udruženja „EcoRuralNet“ iz Apatina.

Dunavsku makro-regionalnu strategiju inicirala je, inače, Evropska unija, a u njenoj realizaciji, osim već pomenutih država, učestvuju i Austrija, Bugarska, Češka, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Moldavija. Strategija sadrži jedanaest prioritetnih oblasti.

Četvrta prioritetna oblast, o kojoj je bilo reči na skupu u Mađarskoj, odnosi se na dostupnost voda i njihovu nezagađenost kao imperativ njihovog korišćenja za potrebe ljudi, zalivanje, industrijsku proizvodnju, proizvodnju energije, kao i za održanje prirodnih eko-sistema i očuvanje biodiverziteta. Realizacija ovih ciljeva zahteva strogu međunarodnu saradnju i usmeravanje.

Cilj ove konferencije je da potpomogne informisanje  nevladinih organizacija (lokalnih samouprava, komora, udruženja,  preduzetničkih organizacija i drugih civilnih organizacija) o Dunavskoj strategiji, zajedničkim saopštenjima da prezentuje svoje ideje i inicijative Evropskoj uniji i vladama pomenutih država kao i da potpomogne stvaranje mreža radi uspešnije realizacije pomenutih ciljeva.

Jedan od predavača bio je i geolog Lajoš Seke, pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, koji je govorio o kvalitetu i zagađenosti voda u Vojvodini.

Stručnjaci su listom ukazali na potrebu  uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema što bi omogućilo praćenje, prevenciju i otklanjanje kriznih situacija.

Po završetku  Konferencije, u ime Klastera Udruženja „EcoRuralNet“ iz Apatina Branko Milešević potpisao je sa Ištvanom Silvašijem, rukovodiocem Asocijacije organizacija za regionalni razvoj Mađarske, protokol o namerama kojim se precizira buduća saradnja u realizaciji projekta pod nazivom “ Dunav – niska bisera“. Projektom su obuhvaćeni podunavski regioni Mađarske i Srbije sa ciljem unapređenja kvaliteta života, umrežavanja gradova koji na svojim lokalitetima imaju tvrđave kao istorijske spomenike, objedinjavanje postojećih kulturnih manifestacija kao i formulisanje novih sadržaja i vidova saradnje u sadejstvu sa lokalnim samoupravama. U kompetencije apatinskog udruženja spadala bi koordinacija u priobalnom pojasu od državne granice do Petrovaradina.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar