Čuvari reka pomažu zaštiti reka Mura, Drava i Dunav
20.02.2003.

WWF - Svetski fond za prirodu uoči Svetskog dana vlažnih staništa  i 41. godišnjice Konvencije o vlažnim staništima od međunarodne važnosti (Ramsarska konvencija) pokrenuo je kampanju „Čuvari reka“ sa ciljem očuvanja „Evropskog Amazona“.
„Ključ za uspešnu zaštitu očuvanih reka je redovno obilaženje terena kako bi se na vreme uočile moguće pretnje i, ako je potrebno, delovalo protiv njih. Izuzetno mi je drago što se po prvi put u regionu udružila grupa ljudi koja brine o rekama. Mreža „Čuvara reka“ direktno će doprineti zaštiti rečnih područja na predelu budućeg UNESCO prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“, izjavila je je Duška Dimović - direktor programa WWF u Srbiji. Kampanja „Čuvari reka“ deo je projekta „Zaštita evropske linije života“, koju WWF i Euronatur sprovode u partnerstvu sa lokalnim nevladinim organizacijama iz Srbije: "Podunav", "Moj kanal", prirodnjačko društvo "Stari Dunav“ i eko pokret Odžaci i iz Hrvatske: Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Zeleni Osijek, Zeus, Franjo Koščec, Baobab, Prirodoslovno društvo Drava i Dravska liga. Osnovni cilj kampanje „Čuvari reka“ je sprečavanje daljeg uništavanja reka vodoprivrednim zahvatima za regulaciju toka i eksploatacijom rečnih sedimenata (šljunka i peska), kao i njihova restauracija - obnavljanje prirodnih staništa. Da bi se postigli ovi ciljevi, organizovana je mreža „Ćuvara reka” koji će ploviti Murom, Dravom i Dunavom, sakupljati informacije, fotografisati aktivnosti koje narušavaju reku i prijavljivati ih nadležnim organizacijama i institucijama. U Srbiji čuvari reke iz udruženja građana "Podunav", "Moj kanal" i eko pokreta Odžaci počinju sa radom u nadi da ćemo svi zajedno uspeti da sačuvamo Dunav.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar