Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar
30.11.-0001.

Danas se u našoj zemlji obeležava dan borbe protiv nasilja nad ženama. Žene nažalost, još uvek trpe razne oblike nasilja u porodici iako je kampanja protiv nasilja nad ženama sve glasnija i aktivnija.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. U tu kampanju se, već tradicionalno uključuje i Forum žena Demokratske stranke Apatina.

Ove godine tema kampanje je "Ne pristajem". Osnovna tema kampanje, kao i prethodnih godina biti nasilje nad ženama, ali će ove godine kampanja biti posvećena i borbi protiv nove vrste nasilja koja je postala gotovo svakodnevna pojava, a odnosi se na nasilje nad onima koji misle drugačije zbog različitosti u političkim opredeljenjima ili zbog društvenog angažovanja pojedinaca.

Demokratska stranka se više od 23 godine bori protiv nasilja, netolerancije i diskriminacije,
bori se za postizanje pune ravnopravnosti u našem društvu, što je jedan je od osnovnih uslova demokratskog, razvijenog i modernog društva.

O nasilju nad ženama se govori, piše, svedoči. Protiv njega se bori na različite načine, gotovo svakodnevno. Žene u našoj zemlji imaju sve veću podršku društva i institucija da se ovaj problem iskoreni: naš Krivični zakon prepoznaje nasilje u porodici kao krivično delo,
Porodičnim zakonom su predviđene mere zaštite protiv nasilja, donet je Zakon o rodnoj
ravnopravnosti, u Vojvodini se sprovodi i Strategija za zaštitu od nasilja u porodici i drugih
oblika rodno zasnovanog nasilja, žrtve sve češće prijavljuju nasilnike i imaju mogućnost da
sigurnost i utočište pronađu u „Sigurnim kućama“, savet mogu da potraže na SOS linijama i u savetovalištima za žrtve porodičnog nasilja.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar