Gasnu mrežu Apatinci slabo koriste
30.11.-0001.

Mogli ste ovih dana pročitati u medijima kada u kom gradu počinje grejna sezona. Dok ona počne, mnogi se već smrzli. Upravo zato mnogi sugrađani apatinske opštine greju se na drva ili imaju sopstveno centralno grejanje, ne zavise ni od spoljašnje temperature niti od spremnosti firma koje ih snabdevaju gasom.

A šta se onda dešava sa gasnom mrežom koja je izgrađena na području naše opštine obajšnjeno je u tekstu novosadskog Dnevnika:

Distributer gasa za apatinsko područje, zajedničko preduzeće „Srbijagasa” i opštine, DOO „Apagas” ugašeno je nedavno kao pravno lice. Firma, sa troje zaposlenih, je postala ispostava „Srbijagasa”, RJ Distribucija iz Novog Sada.

- Slične firme koje su se formirale u pojedinim opštinama radi distribucije gasa su takođe ugašene, poput bečejske, što ništa nije promenilo u poslovanju, osim što se više ne vodimo kao pravni subjekt. Zaposleni su dalje kao i do sada plaćeni od „Srbijagasa” - kaže bivši direktor „Apagasa”, sada šef ispostave Ilija Drljača.

Iako je u apatinskoj opštini izgrađena distributivna gasna mreža dužine oko 350 kilometara, u gradu i selima, plus 60 kilometara pod srednjim pritiskom, prema preduzećima, poput Pivare, „Rapida” i drugih, samo je oko 700 domaćinstava u Apatinu uzelo priključak na gas.

Po selima je interesovanje još manje. U selu Svilojevo su samo dva priključka, u Sonti šest, Prigrevici 28, a ni u Kupusini, koja dobija mrežu ovih dana, nisu pokazali veliki interes.

Priključak na kuću sada košta 106.200 dinara. U prvoj fazi su bile olakšice plaćanja na rate, ali je to sada ukinuto. Od priključenih domaćinstava ne koriste svi gas za grejanje, a ove zime ih je evidentirano u gradu 611. Gasna mreža u Apatinu je počela da se gradi posle češke donacije kada je Apatin dobio jednu gasnu merno-regulacionu stanicu. Već tada se računalo da će gas više koristiti privreda, koja na taj način može biti konkurentnija na tržištu, a da će domaćinstva pokazati manji interes.

Računica pokazuje da se za grejanje kuće od 100 kvadrata u toku zimske sezone potroši oko 2.000 kubika gasa, za šta je po sadašnjoj ceni kubika od 41,50 dinara, potrebno ukupno 80.000 dinara. U distributivnom sistemu snabdevanja gasom nema problema, jer domaćinstva pojedinačno na osnovu potrošnje plaćaju račune, ali je sve više onih, koji prelaze na drva, presnosi novosadski list.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar