Građanima Apatina predstavljen prvi Vodič za odgovorno pijenje alkohola

Povodom predstavljanja prvog "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola", Apatinska pivara organizovala je u Gradskoj biblioteci u Apatinu edukativno predavanje, za sve zainteresovane građane, o značaju odgovorne konzumacije alkohola.

Vodič za odgovorno pijenje alkohola, jedinstvena publikacija u ovom delu Evrope, nastao je u okviru programa saradnje Instituta za mentalno zdravlje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom sa ciljem prevencije alkoholizma, smanjenja štete izazvane upotrebom alkohola i unapređenja mentalnog zdravlja građana.     

"Alkohol je neraskidivi deo tradicije i kulture Srba koji evidentno vole, ali "ne znaju da piju". Stoga, Vodič koji je namenjen najširem sloju građana Srbije, napisan je sa idejom da se onima koji umereno piju omogući da i dalje uživaju u alkoholu bez rizika da razviju alkoholizam, kao i da se edukuju oni koji piju više od dozvoljenog kako bi mogli da prepoznaju svoj problem i tako redukuju unos alkohola ili se jave za stručnu pomoć." – istakao je prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje i urednik Vodiča, i dodao: "Alkoholizam predstavlja najrasprostranjeniju socijalno-medicinsku bolest te je veoma važno apelovati na mlade osobe na opasnosti koje sa sobom nosi nekritično pijenje alkohola, a upravo zadatak Vodiča je da ih upozna sa postulatima "odgovornog pijenja"."

U okviru predstavljanja Vodiča, autor se posebno osvrnuo na rizično pijenje alkohola sa potencijalnim medicinskim posledicama, ali i pojasnio šta je alkoholizam i dao smernice šta raditi kada osoba ima problem sa alkoholom. Obrađene su i posebne teme, kao što su: mladi i alkohol, trudnoća i alkohol, alkohol i vožnja.

"Podrškom publikaciji i predstavljanju Vodiča za odgovorno pijenje alkohola, Apatinska pivara teži da kroz brojne akcije, u okviru edukativne kampanje "Kad pijem, ne vozim" koja se sprovodi već sedmu godinu zaredom, ukaže građanima na opasnosti kombinovanja pića i vožnje. Samo odgovornom konzumacijom možemo da doprinesemo podizanju bezbednosti u saobraćaju, ali i kvalitetu života svakog pojedinca." – istakla je Sanja Ivaniš, PR menadžerka Apatinske pivare.

Apatinska pivara od 2008. godine, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, realizuje edukativnu kampanju "Kad pijem, ne vozim" u okviru koje je donirala 59 alkometara najsavremenije generacije, kao svoj doprinos redovnim saobraćajnim kontrolama MUP-a Srbije kako bi doprinela povećanju bezbednosti u saobraćaju i organizuje brojne edukativne akcije na Belgrade Beer Fest-u i Dragačevskom saboru u Guči sa ciljem edukovanja posetilaca o opasnosti kombinovanja alkohola i vožnje.

O "Vodiču za odgovorno pijenje alkohola"

"Vodič za odgovorno pijenje alkohola" nastao je u okviru projekta Instituta za mentalno zdravlje, pod nazivom "Odgovorno pijenje u Srbiji".  Autori brošure potrudili su se da definišu u čemu se ogleda privlačnost alkohola, ali i koje opasnosti vrebaju čoveka u slučaju neodgovornog pijenja. Predstavljeno je kako alkohol deluje na čoveka, definisani su obrasci pijenja, pojašnjen je termin "standardno piće", a ukazano je i na one kategorije stanovništva koje nikako ne bi smele da piju alkohol.

Posebno je značajno da se u okviru Vodiča nalazi i test od 10 pitanja (AUDIT) primenom koga svako može da sazna da li je njegov stil pijenja opasan ili ne.

Online izdanje prvog "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola" građani mogu preuzeti besplatno i sa sajta Instituta za mentalno zdravlje:
http://www.imh.org.rs/wp-content/uploads/2014/09/Vodic%20za%20odgovorno%20pijenje%20alkohola.pdf


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar