Krađa bakra postala unosan biznis
30.11.-0001.

Krađa predmeta od bakra i legura tog metala u Zapadnobačkom okrugu pretvorila se u unosan biznis.
Bakar, mesing i bronza, kažu upućeni, u opštinama Sombor, Kula, Apatin i Odžaci otkupljuju se po ceni od sedam evra za kilogram.
Poslednja, skandalozna pljačka bila je u noći između 26. i 27. januara, kada su lopovi, baš na Dan Svetog Save, sa pravoslavne crkve u Odžacima koja nosi ime upravo najvećeg srpskog sveca i prosvetitelja ukrali bakarne oluke. Iste večeri ukraden je i električni bakarni kabl koji je napajao pumpu na izvorištu pijaće vode u Sivcu, u opštini Kula.
- Bakarni kabl, dužine 20 metara, na izvorištu u staroj ciglani krade se 4-5 puta godišnje. Izvorište nema čuvara, pa nameravamo da ga zaštitimo ogradom koja će lopove odbijati elektricitetom, jer posle svake krađe kabla dolazi do pada pritiska u vodovodnoj mreži i do nestašice vode - rekao je za Press direktor JKP „Radnik" u Sivcu Mirko Ilić.
Preduzeće „Radnik" ima problema sa krađom bakra i njegovih legura i na seoskom groblju, gde su lopovi do sada poskidali mnoga mesingana slova i odneli četiri bronzane biste sa nadgrobnih spomenika. Četiri biste ukradene su i na groblju u Kuli, a po tri na grobljima u Crvenki i Liparu. U Crvenki su sa Hrama Svetog Save, kao u Odžacima, poskidani bakarni oluci, a lopovi su iz parohijskog doma počupali svu električnu bakarnu instalaciju.
Na katoličkom groblju u Kuli lopovi su skinuli čitav bakarni krov sa kapele, a na pravoslavnom groblju ukrali su statuu ljudske figure u bronzi, tešku oko 200 kilograma.
- Bronzanu figuru su, u prirodnoj veličini, svojoj majci Ilinki Vojinović podigla njena dva sina, koja žive u inostranstvu. Pravoslavno groblje nema čuvara, a lopovi su kao povoljnu okolnost iskoristili i kišu koja je te noći padala kada su ukrali statuu. Lopovi nisu otkriveni - rekao je za Press radnik pravoslavne parohije u Kuli David Vidović.
Na pravoslavnom groblju u Somboru nepoznati počinioci su sa šest nadgrobnih spomenika odneli mesingane vaze. Nino Ognjenović, kojem su lopovi skinuli vazu s očevog spomenika, kazao je za Press da svaki takav predmet košta 200 evra.
U Bačkom Monoštoru lopovi su iz trafo-stanice pokupili navoje, šine i sve usponske vodove od bakra. „Skupljači" bakra i njegovih legura u Kuli su iščupali figuru Bambija iz dvorišta istoimene predškolske ustanove u Kuli. Novu skulpturu, koja je poklon dr Đorđa Romode iz Kule, kao i onu ukradenu, uradio je akademski vajar Vojimir Dedeić.
- Radi zaštite od lopova, nova figura Bambija stavljena je pod video-nadzor, a njeno čuvanje povereno je agenciji za obezbeđivanje objekata - kaže za Press direktorka PU „Bambi" Vesna Jovović.
Ljudi kojima su ukradena spomen-obeležja njihovih najmilijih ne veruju da će lopovi ikad biti otkriveni, jer su ubeđeni da su biste i statue završile u nekoj topionici. U policiji, međutim, tvrde da intenzivno tragaju za kradljivcima bakra i njegovih legura. Policija je do sada uhvatila lopove koji su krali mesingane predmete na groblju u Somboru, razne bakarne predmete i mesingane pločice s imenima poginulih boraca u muzeju Batinske bitke u Batini i bakarne žice pored pruge između Bačkog Gračaca i Bačkog Brestovca.
- Uhvaćeni počinioci su poricali krađu, ali im je dokaz pročitan sa dlanova. Naime, bakar, koji oksidira ostavlja zelene tragove na rukama - rekao je za Press jedan od policajaca koji je učestvovao u hvatanju kradljivaca bakra.(Press)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar