LAG Apatin nudi pomoć poljoprivrednicima za prijavljivanje na konkurse EU

U Srbiju konačno stižu novci iz fondova Evropske unije za nabavku nove opreme, mašina, mehanizacije i za kupovinu novih traktora. Konkursi traju do 26. februara tekuće godine, a svi zainteresovani poljoprivrednici sa teritorije opštine Apatin mogu da se obrate Lokalnoj akcionoj grupi ,,Dunavski biser'' za pomoć oko pripremanja dokumentacije i bilo kojih drugih nedoumica vezano za konkurse. Detaljnije o svemu ovome za 025info govori Renata Kuruc, koordinator LAG-a.


- 25. decembra 2017. godine raspisan je prvi konkurs za odobravanje zahteva za projekte finansirane iz IPARD podsticaja, a tiču se fizičkog opremanja poljoprivrednih gazdinstava, tj. opreme, mehanizacije, mašina. Odmah nakon toga, 04. januara ove godine, raspisan je i drugi konkurs, konkurs za nabavku novih traktora. Povrat novca od Evropske unije iznosi od 60 do 80 posto. Sredstva moraju da se obezbede pre same investicije, ali EU u veoma kratkom roku vraća ta sredstva. Investicije se odnose na sektor mesa, mleka, ali i na sektor voća i povrća, što je posebno interesantno našim sugrađanima, kao i na sektor ostalih useva, objašnjava Kuruc i dodaje da se podsticaji kreću od 5.000 do 700.000 evra.


Prema Renatinim rečima, kada je u pitanju sektor mesa i mleka, podsticaji mogu iznositi čak i do milion evra.


- Dokumentacija koja treba da se prikupi nije tako jednostavna, ali može da se prikupi, jer imamo duži rok za oba javna poziva, do 26. februara. Lokalna akciona grupa ,,Dunavski biser'' stoji na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Apatin. Sve smo već obavestili o konkursima, a sa svima kojima je to potrebno ćemo razgovarati i pomoći im oko prikupljanja dokumentacije, objasniti im šta su prihvatljivi troškovi, razrešiti nedoumice, poslati ih gde je potrebno i slično, rekla je Renata Kuruc.


Opširnije o konkursu za kupovinu traktora možete pročitati OVDE, a svi kojima je potrebna pomoć oko prijavljivanja mogu da se jave Lokalnoj akcionoj grupi ,,Dunavski biser'', koja se nalazi u zgradi SO Apatin, kancelarija broj 35.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar