Mala matura u školi, a ne u kafani
20.05.2012.

Obeležavanje završetka osnovne škole više neće moći da se organizuje u ugostiteljskim objektima, već samo u školama, što je naišlo na odobravanje velikog broja roditelja, ali ne i nekih direktora.
Ministarstvo prosvete i nauke je pre dva dana prosledilo direktorima obavezujuće uputstvo u kojem stoji da se mala matura više ne slavi u kafanama, jer to nije primereno deci, rekao je u pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov.
To je, kako je rekao Popov, podiglo buku kod nekih direktora, pod izgovorom da je uputstvo stiglo kasno, jer su "aranžmani" već ugovoreni."Žalopojke direktora da je uputstvo stiglo kasno, nisu osnovane, jer smo još od septembra tako nešto nagoveštavali", rekao je Popov i naveo da tu stoje drugi razlozi, odnosno novac koji direktori uzimaju u dogovoru sa restoranima.
On je naveo da se tako iz jedne škole u Vranju pravdaju da nemaju higijenske, prostorne ni sigurnosne uslove da u školi organizuju malu maturu.
"Kako je škola radila ako nije imala higijenske uslove" upitao je Popov i naveo da poznaje sve škole u Vranju i da sve mogu da proslave završetak školovanja u samoj zgradi, a ne u hotelu, gde traže da se to obeleži.
Ministarstvo, kako je naveo, stoji iza onoga što celo društvo traži i taj potez je naišao na odobravanje ogromnog broja roditelja i cele zajednice.
On je upitao ko će biti odgovoran ako se nešto desi detetu. "Ne samo to, čim ste u kafani, to traži drugačiju garderobu, devojčice od 15 godina se kvarcuju, nadograđuju nokte i nose štikle od 15 santimetara. To je smešno da se vidi. To je i skupo", rekao je Popov. Kako kaže, škole su osam godina bile dobri domaćini svojoj deci, pa će i za proslavu male mature.
Obaveza obeležavanja završnog ispita u školi predviđena je i predlogom zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji čeka na usvajanje.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar