Manifestacije u Apatinu - organizacija ili improvizacija?! (VIDEO)

Na Vidovdan, ove 2014. godine u Apatinu je bio održan sajam "Tradicija za budućnost". Već smo imali prilike govoriti o toj temi (pogledajte OVDE), ali danas ćemo iz malo drugačijeg ugla sagledati stvari. A sve iz razloga što je pripremljen i video materijal, a slika svakako govori više od hiljadu reči.

O Ribarskim večerima smo takođe govorili u prethodnim textovima, sve sa ciljem da ukažemo na konkretne propuste u organizaciji kako bi se, nadamo se, isti u budućnosti i ispravili.
Ovde ćemo se baviti organizacijom sajma "Tradicija za budućnost". Prvo pohvala, da ne ispadne da umemo samo da kritikujemo. Ove godine uvedeno je besplatno učešće na sajmu za sve izlagače i ne možemo, a da ne kažemo da to može samo pozitivno uticati na jednu takvu manifestaciju. Zahvaljujući takvoj odluci Turističke organizacije Apatin, kao organizatoru, i Opštine Apatin kao generalnom sponzoru, broj izlagača nije bio zanemarljiv i taj deo organizacije je dobio odličnu ocenu. Nažalost, to se ne može reći i za ostale "detalje" vezane za samu manifestaciju.

Dakle, krećemo sa kritikama. Najavljeno je svečano otvaranje i kulturno-umetnički program u trajanju od oko sat vremena. Od toga smo dobili to da se predsednik opštine Apatin samo pojavio, ocenio da nema dovoljno posetilaca i nije nas udostojio sa nekoliko rečenica i time ispoštovao formu svečanog otvaranja. Pa, ako nije bilo dovoljno posetilaca, bilo je puno izlagača. Možda su oni zaslužili neku pozdravnu reč?! Dunavski biseri odsvirali su nekoliko muzičkih numera, a potom je Mile Đukić, direktor TO Apatin, jednom od muzičara "suflirao", nakon čega je ovaj otvorio sajam, a da čak ni ime istog nije znao, već ga nazvao "Korak za 21. vek". Čista improvizacija! Simpatično ili žalosno? Ocenite sami nakon što pogledate emisiju. Takođe je najavljena i edukativna radionica na temu "Slikanje na staklu", ali i to je izostalo. Ono što je bio opšti utisak svih je slaba posećenost sajma, a to opet možemo pripisati organizatoru, jer je jednu takvu manifestaciju organizovao isti dan kad i Ličku olimpijadu koja je kudikamo popularnija. Slikarka Ana Tudor je bila jedna od retkih koja je imala hrabrosti da uputi kritiku organizatoru, i to sledećim rečima: "Još se treba dosta toga uraditi. Moj predlog je što više rada i da ne oklevaju ako neko nešto zna bolje, da ga prihvate. Bez uvrede!" Mišljenja smo da njene reči zaista govore mnogo. Sajamsku manifestaciju "Tradicija za budućnost" utemeljilo je i prve dve godine sa uspehom organizovalo udruženje za očuvanje i razvoj starih zanata, salaša i seoskih gazdinstava kroz aktivnosti u turizmu i integralnoj proizvodnji "EcoRuralNet" iz Apatina. Pitamo se zašto Turistička organizacija Apatin nije makar održala nivo koji su oni postavili, ako već nisu otišli korak dalje?! Podsećanja radi, 025 Info je 2012. godine takođe kamerom zabeležio "Tradiciju za budućnost" i velika je razlika između onog što je uradio EcoRuralNet tad i TO Apatin ove godine.

Tradicija za budućnost 2012.


Taj prvi sajam obeležio je, pored velikog broja izlagača, i velik broj posetilaca, organizovan je bogat kulturno umetnički program, svečano otvaranje na kom je, pored gradonačelnika Apatina, govorilo i još nekoliko organizatora i učesnika sajma, organizovana je radionica nekih novih trendova u ekonomiji sa gostima predavačima iz zemlje i inostranstva, organizovano je biranje najlepših štandova sa prigodnim poklonima za pobednike. Sve u svemu, sjajan primer kako to treba raditi.

Suma sumarum, ovogodišnja manifestacija "Tradicija za budućnost" protekla je bez svečanog otvaranja, sa oskudnim kulturno-umetničkim programom, bez najavljene radionice, slabo posećena. Srećom, izlagači većinom zadovoljni, pretežno zbog besplatnog učešća, ujedno i jedine dobre stvari u organizaciji. Nadamo se da će ih bar to navesti da iduće godine ponovo dođu, a da će četvrti sajam, ako ga bude, biti bolje organizovan.
Oko naše kamere zabeležilo je sve o čemu smo govorili u tekstu, a vi svakako možete napraviti poređenje kako je to izgledalo ove, a kako pre dve godine.

Tradicija za budućnost 2014.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar