Održan info dan: Počeo proces formirana Lokalne akcione grupe

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Apatin i predstavnici lokalne samouprave organizovali su informativni sastanak za predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora povodom osnivanja Lokalne akcione grupe (LAG).

Info dan je održan sa ciljem upoznavanja ključnih lokalnih aktera sa pojmovima šta je Lokalna akciona grupa, kako funkcioniše, ko su akteri lokalnog razvoja, LEADER (CLLD) inicijativom i šta su krajnji ciljevi LAG-a.

Na sastanku je istaknuto da je lokalna samouprava u Apatinu prepoznala značaj osnivanje LAG-a kao javno-privatnog partnerstva, kao i da u Srbiji nema mnogo registrovanih Lokalnih akcionih grupa. Osnovna uloga Lokalne akcione grupe je animiranje lokalnih resursa u cilju sprovođenja Lokalne strategije ruralnog razvoja (LEADER pristup) u okviru programa IPARD II u Srbiji (2014-2020.).



Kako je saopštila Vesna Avramović iz Micro projekta Novi Sad, sam proces formiranja LAG-a započeo je održavanjem tzv. info dana u cilju obaveštavanja svih ključnih aktera sa područja, nakon čega će biti održan niz treninga sa ciljem pružanja ključnih informacija o formiranju i izgradnji kapaciteta LAG-a. Krajnji rezultati celog procesa treba da budu formiranje Lokalne akcione grupe kao udruženja i izrada strategije sa ključnim projektima kojima će LAG konkurisati.

Na sastanku je u nekoliko navrata naglašen poziv svim zainteresovanima da prisustvuju informativnim i edukativnim aktivnostima, i da svojim znanjima i iskustvima u radu na navedenom području, daju doprinos formiranju i izgradnji kapaciteta Lokalne akcione grupe.

Članstvo u Lokalnoj akcionoj grupi sa područja Apatina je otvoreno za svako pravno i fizičko lice registrovano ili sa prebivalištem na području koje obuhvata Lokalna akciona grupa, iz privatnog, javnog i civilnog sektora.

Lokalna akciona grupa područja Apatin će biti osnovana prema Zakonu o udruženjima. Pored nacionalnog pravnog okvira, kroz proces formiranja i izgradnje kapaciteta Lokalne akcione grupe područja Apatin, koristiće su i evropske smernice, definisane uredbama koje predstavljaju zajednički skup osnovnih pravila za CLLD (LEADER), Lokalne akcione grupe ali pre svega pravila koje se primenjuju na Strategije razvoja LAG područja.



LAG čine predstavnici privatnog, civilnog i javnog sektora, a na nivou donošenja odluka, ekonomski i socijalni partneri, kao i drugi predstavnici civilnog društva (poljoprivrednici, žene sa sela, mladi i njihova udruženja), moraju činiti više od 50% partnerstva.

Uslovi koje je potrebno ispuniti su učešće privatnog i civilnog sektora sa najmanje 50%, potom da nijedan sektor pojedinačno ne sme imati više od 50% glasova i učešće javnog sektora mora biti najmanje 20%.

Na kraju sastanka koji je održan u velikoj sali Skupštine opštine Apatin zaključeno je da je potrebno animirati i mobilisati sve ključne lokalne aktere, pravna i fizička lica koja aktivno učestvuju u razvoju područja, razmišljati o potencijalima područja i stvoriti nova partnerstva, kao i pronalaziti nove odgovore (rešenja) na postojeća pitanja (probleme).


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar