Opšta matura odložena za tri godine
30.11.-0001.

Ukidanje prijemnih ispita na fakultetima i uvođenje opšte, stručne i umetničke mature, koje je bilo predviđeno za sledeću školsku godinu, biće, ipak, odloženo na tri godine. Prva generacija koja će umesto prijemnog imati maturu biće sadašnji sedmaci.

Odlaganje mature predviđeno je i Nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja, koji bi trebalo sledećeg meseca da uđe u skupštinsku proceduru. U staroj verziji ovog zakona predviđeno je da do kraja sledeće školske godine bude donet program opšte, stručne i umetničke mature.

- Smatram da je odlaganje mature dobro jer u ceo posao moraju da budu uključeni i univerziteti kako bi se dobro napravio odabir budućih studenata. Ako maturski ispiti ne budu dobro osmišljeni, imaćemo situaciju da na najbolje fakultete ne idu najbolji đaci, kao i da nisu dobro ocenjene njihove sposobnosti za određene studije - objašnjava prof. dr Srđan Stanković, predsednik Saveta za visoko obrazovanje.

Odlaganje mature za četiri godine u predlozima izmena zakona obrazloženo je time što još nisu doneti standardi i novi nastavni planovi i programi. Predviđeno je da reforme počnu sledeće godine i završe se do 2017, iako je gimnazija trebalo da se modernizuje još 2011.

A prema rečima Pitera Mogensena, šefa projekta EU koji podržava uvođenje i razvoj male i velike mature u Srbiji, kada će se ukinuti prijemni ispiti i uvesti matura, zavisi samo od političke volje. Prema njihovom projektu, sve je trebalo da krene od 2014. godine.

- Pravi odgovor može da pruži jedino Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - kaže Mogensen za “Novosti”. - Ja sam samo savetnik, a još nije ni napravljen tim ljudi iz Srbije koji treba konačno da odluče kako će matura izgledati.

Kad konačno bude uvedena, postojaće tri vrste mature. Gimnazijalci će polagati opštu, koja podrazumeva ispit iz srpskog, odnosno maternjeg, matematike, stranog jezika i jednog izbornog predmeta. Opciono, moći će da polažu još jedan izborni predmet. Stručna matura, ako bude organizovana prema postojećem predlogu, sadržaće stručni teorijski i praktični deo, srpski jezik i izborni predmet. Slična će biti i umetnička, koja će imati teorijski i praktični deo, srpski jezik i izborni predmet.

Neće biti kao na maloj maturi, da idu dalje i oni sa nula bodova. Na velikoj maturi moći će i da se padne!


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar