Plan upravljanja otpadom
30.11.-0001.

Opština Apatin je jedna od prvih opština u Vojvodini koja je izradila i usvojila Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji naše opštine a za period od 2010-2020 godine. Zakon o upravljanju otpadom kojije stupio na snagu 23 maja 2009 godine propisao je da su jedinice lokalne samouprave dužne da izrade odnosno usvoje lokalni plan upravljanja otpadom u roku od godinu dana od sutupanja na snagu ovog zakona. Ciljeve upravljanjem otpadom odredjuje jedinice samouprave koje moraju biti kompatibilne sa nacionalnom strategijom upravljanjem otpadom, izjavio je načelnik odeljenja za inspekcijske poslove Nikola Marčeta:

Prilog_Nikola Marčeta upravljanje otpadom-trajanje 1.39 min

Plan uređuje upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji opštine Apatin od njegovog nastanka do konačnog zbrinjavanja. Plan podrazumeva primarno odvajanje na izvoru plastike, stakla, papira i kartona. Nakon sekundarne separacije otpada zbog izdvajanja korisnih recikablita kao sto su plastika, metali, staklo i papir oni se mogu prodavati na tržištu kao sekundarne sirovine. Ostatak otpada koji je u najvećoj meri bio degradabilan bio bi podložen biočoškim tretmanom kako bi se dobili vredni produkti kao što su biogas i kompost koji imaju svoju tržišnu vrednost. Druga mogućnost tretiranja komunalnog otpada je njegovo spaljivanje i proizvodnja električne energije ili vodene pare koji se dalje mogu plasirati na tržište.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar