Podrška pokrajine ratarima pri kupovini oranica

Poljoprivrednici u Vojvodini će moći da uz zajam Pokrajinskog razvojnog fonda jeftinije kupuju oranice, a za te kredite je obezbeđeno 400 miliona dinara. Konkurs za dodelu kredita za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, će biti otvoren dok se pare ne potroše. Moći će da konkurišu fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji AP Vojvodine koji imaju aktivan status gazdinstva, a iznos kredita je od 300.000 dinara do 10.000.000. Kamata je dva do tri odsto, rok vraćanja šest godina. Kako se navodi u konkursu, krediti su namenjeni kupovini poljoprivrednog zemljišta u cilju ukrupnjavanja poseda registrovanih gazdinstava.

Pod poljoprivrednim zemljištem u smislu tog konkursa podrazumeva se ono koje je u A listu nepokretnosti navedeno kao njiva, voćnjak, vinograd, livada ili pašnjak, kao i ono za koje je u A listu nepokretnosti određena vrsta zemljišta – poljoprivredno zemljište. Primenjivaće se valutna klauzula – za sve obračune kredita po svim pitanjima primenjivaće se srednji kurs evra na dan uplate ili isplate. Kamatna stopa iznosi dva odsto na godišnjem nivou za kredite obezbeđene garancijom poslovne banke i tri odsto na godišnjem nivou za kredite obezbeđene hipotekom. Rok vraćanja kredita je šest godina, u okviru kojih je obuhvaćen grejs-period od 12 meseci.

Za kupovinu poljoprivrednog zemljišta na taj način neophodno će biti i sopstveno učešće, i to najmanje 20 odsto vrednosti njive koja je predmet kupovine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar