Polaganje vozačkog ispita po novom zakonu, samo što nije
30.11.-0001.

U poslednjih mesec dana jedno od najaktuelnijih pitanja je kada će auto škole konačno početi sa zakazivanjem vozačkih ispita.

Nakon višenedeljnog prebacivanja krivice iz MUP-a na auto škole i obrnuto, stigla je informacija da je u petak 23. novembra u Subotici održan prvi vozački ispit po novom zakonu.

Kao logično pitanje postavlja se, šta to auto škola iz Subotice ima što druge škole nemaju, pa je stekla uslove za polaganje vozačkog ispita?

Ali vratimo se prvo na "nesporazum" Auto škola i MUP-a. Naime, Iz Ministarstva unutrašnjih poslova stiglo je jasno obaveštenje su oni ispunili sve uslove koji su bili do njih, obezbedili su ispitivače koji spremno čekaju da ispiti počnu odnosno da autoškole podnesu spiskove kandidata a kad to urade dobiće termine za zakazivanje ispita.

Dobro, reklo bi se da je ovde sve jasno, onda mora da je problem do auto škola.

Međutim vlasnici se ne slažu sa ovom konstatacijom i oni tvrde da se nisu usaglasili svi subjekti da bi moglo doći do polaganja  ispita, iako su i škole ispunile sve uslove da do toga dođe.

E sad se postavljaju dva pitanja, koji se to subjekti nisu usaglasili kad imamo samo dva subjekta, autoškole i MUP i ko od ta dva subjekta ipak nije ispunio sve uslove?

Ipak nam je promakao još jedan vrlo bitan subjekt, Sekretarijat za saobraćaj, koji drži ključ ove "pandorine kutije".

A evo i zašto:

Sekretarijat za saobraćaj je taj koji treba da da saglasnost da se na poligonima odnosno u ulicama sa smanjenim intenzitetom saobraćaja, dozvoli vršenje polaganja i obuke kandidata jer bez ovog odborenja MUP ne može dati odobrenje školama za zakazivanje ispita .

Dakle, škole su te koje treba da obezbede poligone, kada to urade, Sekretarijat za saobraćaj poligon treba da odobri, škole zatim dostavljaju spiskove MUP-u, koji će nakon toga poslati odobrenje školama za zakazivanje vozačkih ispita i nakon toga ispiti mogu da počnu.

U razgovoru sa ljudima iz apatinske auto škole “STC” saznali smo da su u našem gradu ispunjeni gotovo svi uslovi za polaganje ispita, poligon je napravljen i uz određene izmene koje treba da se na njemu izvrše ne bi trebalo da bude problema da se on i odobri, pa bi se uskoro trebali održati i prvi ispiti praktične nastave, dok će se za polaganje testova sačekati još neko vreme.

\"\"
(poligon za obuku vozača u Apatinu)

Uz podatak da u ovom trenutku postoji blizu 60 000 kandidata koji su završili obuku ili je ona u toku, jasno je da će novi problemi tek doći i kad se obezbede svi uslovi za polaganje jer će sigurno biti situacija gde će kandidati čekati i po nekoliko meseci da nakon obuke izađu na ispit.

Ovo je samo jedan od problema koji se odnosi na polaganje vozačkih ispita, problemi sa teorijskim pitanjima i nastavnim planom jednako su veliki i zaslužuje posebnu pažnju, ali već sada možemo zaključiti da kandidate i auto škole čeka vrlo turbolentna 2013. godina.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar