Pomoć ne obuhvata sve ugrožene penzionere
30.11.-0001.

Isplata prve rate “trinaeste penzije”, za 518.750 penzionera počinje 18. septembra, odlučila je u petak Vlada Srbije.

Kako pišee u člaanku objavljenom u Večernjim novostima ta mera, međutim, neće na isti način popraviti budžet svih korisnika penzija. Iako je namera države da pomogne najugroženijima, isplata 16.000 dinara pomoći zaobići će veliki broj onih kojima je pomoć više nego potrebna.
Naime, isti iznos pomoći primiće svi najstariji sugrađani čiji iznos penzije ne prelazi 15.000 dinara bez obzira na njihovo imovinsko stanje.

Linearna raspodela novca penzinerima iz igre je odmah izbacila gotovo 100.000 starih osoba koje uopšte ne primaju penziju. Kako aršin za isplatu nije i debljina novčanika članova domaćinstva, Vlada će se ogrešiti o veliki broj starih koji nemaju porodicu. Linearnom isplatom još će gore proći penzioneri koji izdržavaju članove porodice bez primanja.

Isti iznos primiće, na primer, penzioner koji izdržava supružnika bez primanja, ali i njegov “kolega” čiji bračni drug ima izuzetno visoku penziju. Iako je većina najstarijih teškog imovnog stanja, veliki deo njih živi u zajednici sa zaposlenom decom koja imaju sigurna primanja i ne zavise od pomoći države, pišu Novosti.

Na sopstvenoj koži nepravdu će najbolje osetiti penzioneri kojima na čeku stoji iznos tek za koji dinar veći od “zakucanih” 15.000 dinara, i koji zbog toga od države neće primiti ništa.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku priznaju da kriterijum nije najbolji, ali kažu da je najvažnije da pomoć što pre stigne do najugroženijih. Pravednija raspodela pomoći biće moguća tek pošto budu završene socijalne karte u Srbiji. Tek po njihovoj izradi znaće se kome je pomoć zaista potrebna, a kome nije.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar