Povoljno poslovno okruženje u Kuli i Odžacima
20.03.2011.

Kula i Odžaci nove su opštine koje su stekle sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju, prenosi "RTV".

To znači da je broj lokalnih samouprava koje su zaslužile ovo priznanje povećan na 27, od čega je 12 na teritoriji Vojvodine.

Odžaci su na putu do certifikata prošli kroz značajne administrativne reforme i ispunili 84,6 odsto kriterijuma, dok je kod Kule postignuta ispunjenost kriterijuma od 75,8 procenata, navodi se u saopštenju NALED-a.

Zapadnobački okrug sada je najbliži mogućnosti da postane prvi okrug u kojem će sve opštine imati sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, jer taj dokument nedostaje još samo Apatinu.

Kula je poslednjih godina bila veoma aktivna na promovisanju investicionih potencijala. Pripremljeni su podaci o radnim zonama i potencijalima za grinfild investicije, kao i mogućnostima za ulaganje u pogone koji su u stečaju, saopšteno je iz NALED-a.

Odžaci su u poslednje vreme imali uspeha u privlačenju investicija, posebno imajući u vidu dolazak Magna sitinga i Grajner pekidžinga.

Prednosti opštine pored dobre lokacije na Dunavu su i niska cena građevinskog zemljišta, kvalitetno poljoprivredno zemljište, radna snaga i konkurentni troškovi poslovanja, kao i postojanje prelaza prema Hrvatskoj, koja će se, kako se dodaje, brzo naći u okvirima Evropske unije.

Da bi lokalna samouprava stekla certifikat o povoljnom poslovnom okruženju neophodno je da ispuni 12 kriterijuma i više od 80 podkriterijuma.

Najvažniji uslovi su da usvoji Strateški plan razvoja, formira stalni privredni savet, obezbedi jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih dozvola i planskih dokumenata, formiraju baze podataka potrebne privredi i investitorima, obezbedi adekvatna infrastruktura i pouzdana komunalna usluga, transparentnost politike lokalnih poreza i taksi, kao i da se pruži građanima i privredi mogućnost da se elektronskim putem informišu o radu opštine, koriste e-upravu, šalju pitanja, zahteve ili žalbe.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar