Predavanja o štetnosti droge u organizaciji DPFK Stefan Dušan Silni

Društvo pedagoga fizičke kulture Stefan Dušan Silni iz Apatina svoje aktivnosti proširilo je na susedne opštine, s obzirom da su projekti koji su realizovani prethodnih godina dobili najviše ocene pre svega od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Školske 2014/2015 godine u toku je realizacija projekta Zdrav život - droga nikad koji se realizuje u opštinama Bač, Bajmok i Apatin. Projekat sufinansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Prva u nizu edukacija održana je prethodnog vikenda u OŠ Vuk Karadžić u Baču. Prisustvovalo je 180 učenika od petog do osmog razreda, 33 nastavnika, ostalog osoblja škole kao i tridesetak roditelja.

Psiholog Duško Bursać je u osnovnoj školi u Baču održao tri predavanja o bolestima zavisnosti. Predavanja su bila namenjena učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, nastavnicima osnovne škole i roditeljima.

Predavanje koje je održano đacima je bilo fokusirano na vrste droge, njihovu štetnost na ljudski organizam i načine zaštite. Đacima su pojašnjeni pojmovi psihičke i fizičke zavisnosti, tolerancije na drogu, pastinencijalne krize i drugi. Apelovano je da đaci ne podlegnu uticaju drugih osoba i vlastitoj radoznalosti i ne probaju drogu. Učenici su podsticani da daju informacije o drogama koje su im poznate i jedan od učenika je naveo kako mu je nuđena droga na sportskom igralištu ali je on odbio da je uzme.
Predavanje je ispunilo svoj cilj da đaci shvate koliko je droga štetna za njihov život i zdravlje. Istaknut je značaj zdravih stilova života i posebno značaj bavljenja sportom.

Predavanje nastavnicima je bilo usmereno na obnavljanje znanja o narkomaniji i razvoj svesnosti o načinima prevencije koji su do sada korišteni u obrazovnim ustanovama. Istaknut je značaj kontinuirane edukacije učenika i nastavnog osoblja o bolestima zavisnosti što se u praksi pokazalo delotvornom preventivnom  metodom. Nastavno osoblje je pokazalo visok stepen motivacije za učešćem u različitim preventivnim aktivnostima koje osim sporta obuhvataju i organizovanje različitih kulturnih aktivnosti i sekcija za učenike. Takođe je istaknut značaj senzitivnosti nastavnog osoblja u ranom prepoznavanju potencijalnih korisnika droge u školi.

Predavanje roditeljima je bilo usmereno na isticanje značaja porodice u prevenciji narkomanije. Roditelji su informisani o tome šta oni mogu učiniti u sprečavanju  zavisnosti kod dece i kakva je njihova uloga u razvoju bolesti zavisnosti. Upoznati su sa znakovima prepoznavanja na polju ponašanja i fizičkog izgleda kod dece koja  koriste psihoaktivne supstance. Istaknut je značaj odgovarajućeg roditeljskog pristupa i vaspitni stilovi koji mogu da dovedu do pojave zavisnosti. Roditelji su razmenjivali iskustva i otvoreno govorili o svojim vaspitnim teškoćama i naporima da decu usmeravaju prema pozitivnim stilovima ponašanja.

Visok nivo koncentracije i pažnje slušalaca, aktivno učešće u diskusijama i prisustvo velikog broja osoba na predavanjima su dobar pokazatelj da su predavanja ispunila svoj cilj usmeren prema pružanju važnih informacija za prevenciju bolesti zavisnosti.

Sledeća u nizu aktivnosti je edukacija u OŠ Vuk Karadžić u Bajmoku, gde se očekuje da će učešće uzeti 298 učenika od petog do osmog razreda, 52 nastavnika, direktor, pedagog i psiholog škole. Edukacija će biti održana 17. aprila 2015. godine.

24. aprila 2015. godine edukacije će biti održane i u OŠ Žarko Zrenjanin u Apatinu za učenike, nastavno osoblje i roditelje.

Završna aktivnost u projektu Zdrav život - droga nikad su sportski susreti učenika iz škola u Baču, Bajmoku i Apatinu pod nazivom Odbojkom protiv droge koja je planirana za 8. maj u Apatinu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar