Prvi rezultati Popisa poljoprivrede ispod očekivanja
20.02.2007.

Republički zavod za statistiku objavio je prve rezultate nedavno završenog Popisa poljoprivrede. Predstavljeni su osnovni rezultati popisa po okruzima, koji na teritoriji Zapadnobački okrug nisu baš za pohvalu, prenosi portal soinfo.org .

Pojedinačno poljoprivredno gazdinstvo zapadnobačkog okruga poseduju u proseku sedam hektara obradive zemlje, i skoro jedno i po govedo (1,4), šest svinja, jednu ovcu i pola koze, te 30 kokošaka.

Na svaka dva poljoprivrednika u ZBO ide jedan traktor, dok po jednom poljoprivrednom gazdinstvu prosečno "živi” jedno pčelinje društvo. U poređenju sa prosekom republike Srbije, ZBO paori uglavnom su na granici osrednjosti, međutim kada se u obzir uzmu samo poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Vojvodine, bolji smo samo od sremske oblasti. Naš okrug je besmisleno porediti sa okruzima ispod Beograda.

\"\"


Na području opština Kula, Odžaci, Apatin i Sombor registrovano je 18.332 poljoprivredna gazdinstva koja u proseku obrađuju sedam hektara zemlje, odnosno ukupno 185.374 hektara. Manje od toga radi se samo u Severnom Banatu i subotičkom kraju, koji su opet sa druge strane značajno jači po uzgoju goveda. ZBO je čak i na osnovu proseka republike među najlošijima, sa 29.832 grla. Ono po čemu se ističe ovaj kraj je broj svinja, koji je premašio 156 hiljada komada, te donekle po broju koza (10.321). Nažalost, po svim ostalim parametrima popisa, gazdinstva u četiri samouprave slabo su razvijena. ZBO paori „brinu” o nešto manje od 25.000 ovaca, 700.000 komada živine i 14,5 hiljada pčelinjih društava. Na samom začelju su i po broju registrovanih traktora, koji je za malo iznad proseka jedan traktor - dva gazdinstva.

Još uvek se ne zna kada će biti objavljeni rezultati Popisa poljoprivrede po lokalnim samoupravama.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar