Raskoš ručno rađenih radova
30.11.-0001.

Prvi međunarodni sajam ruralnog turizma, koji je održan u Apatinu, okupio je veliki broj ljudi. Sajam je organizovan u sklopu projekta „Tradicija za budućnost – ruralni turizam preko granica“, čiji su nosioci opština Apatin i Centar za preduzetništvo Osijek, a finansiran je od strane Evropske unije kroz program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.
- Veoma sam zadovoljna realizacijom projekta i verujem da će ova regija i ubuduće imati dobre projekte koje ćemo podržati – rekla je Elizabeta Sartorel ispred ambasade Evropske unije u Srbiji, šef svih projekata prekogranične saradnje.
Na sajmu je bilo oko sto izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Mnogobrojni posetioci su, osim razgledanja i degustacije proizvoda, mogli da kupe ručno izrađene proizvode – grnčariju, predmete od keramike, oslikano staklo, vezene stoljnjake, ručno tkane proizvode od vune, pamuka, lana, prirodnu kozmetiku, biljne čajeve, pčelinje proizvode, domaće sireve, slaninu, pršutu i kulen, voćne domaće rakije i još mnogo toga.
Na štandu porodice Hegediš iz Apatina, koja se dugi niz godina bavi pčelarstvom, bilo je izloženo pet vrsta meda, razne smeše, kreme i masti na bazi pčelinjih proizvoda. Njihov najnoviji proizvod su sapuni na bazi pčelinjih proizvoda.
- Odnedavno smo počeli sa proizvodnjom sapuna. Prave se od meda i voska, tome se doda mleko, a ostali sastojci su tajna. Inače, po prvi put je ovakav sajam organizovan u Apatinu. Organizacija je odlična, ima dosta izlagača, velika je posećenost, a i prodaja ide dobro – kaže Tamara Hegediš.
Na štandu Vlade Ćosovića našli su se unikatni predmeti – slike, ikone, kutije za duvan, ručno izrađene tehnikom duboreza u drvetu.
- Dolaze ljudi, gledaju, raspituju se ali niko ništa ne kupuje. Nema narod para – kaže Ćosović.
Umetnička zanatska radionica Ane Ilić Panjković iz Sombora, iako postoji tek tri godine, dobila je sertifikat ministarstva „hend mejd“.
- Rado dolazim na ovakve sajmove, jer je to prilika da se vidi šta drugi rade, ali i šta kupci traže. Danas je teško dobiti pravu cenu za ručni rad, ali zadovoljna sam – kaže Ana Ilić Panjković, diplomirani dizajner, koja se i dalje obrazuje, jer želi da nastavi porodičnu tradiciju bavljenja tekstilom.
- Proizvodim kozmetiku od prirodnih biljnih ulja, eteričnih ulja koji su ekstrakti biljaka, a sve je počelo slučajno. Razmišljala sam šta da poklonim prijateljicama i došla na ideju da napravim sapun. Kasnije sam počela sa kremama i, kako im se to dopalo, nastavila sam da ih proizvodim. Zadruga „Eko rural net“ mi je omogućila da svoje proizvode i šire plasiram. Ipak, od ovoga se ne može živeti, ali dodatak plati dobro dođe – govori Tanja Lambruščak iz Šećerane kod Belog Manastira.
Posle dvodnevnog sajma, ocena izlagača kao i mnogobrojnih posetilaca iz Apatina i okolnih mesta je da ovakvih događaja treba biti što više.
L. Orlić


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar