Riba iz ribnjaka u Svilojevu prodaje se širom zemlje
30.11.-0001.

Na 549 hek­ta­ra rib­nja­ka u vla­sni­štvu AD „Je­din­stvo” u Svi­lo­je­vu, ove go­di­ne je udvo­stru­če­na pro­iz­vod­nja ri­be, što je re­zul­tat ula­ga­nja u ri­bar­stvo, prenosi Dnevnik.

- No­ve usta­ve, na­si­pi, are­a­to­ri za do­vod ki­se­o­ni­ka u je­ze­ra, iz­lov­ni ka­na­li, po­bolj­šan kva­li­tet hra­ne, do­ne­li su sa­mo za go­di­nu da­na udvo­stru­če­nu pro­iz­vod­nju. Ona sa­da iz­no­si 650 to­na, od to­ga je 85 od­sto ša­ra­na, 10 od­sto tol­sto­lo­bi­ka i pet od­sto amu­ra kao i 150 to­na mla­đi - ob­ja­šnja­va Vo­ji­slav Po­po­vić, ru­ko­vo­di­lac ovog rib­nja­ka ko­jeg je po­sle pri­va­ti­za­ci­je uzeo „Del­ta hol­ding”.

Ri­ba iz rib­nja­ka u Svi­lo­je­vu naj­vi­še se pro­da­je u ju­žnoj Sr­bi­ji, dok se pre de­se­tak go­di­na pro­da­va­la u ze­mlja­ma u okru­že­nju. Me­đu­tim, u Hr­vat­skoj i Ma­đar­skoj dr­ža­va sub­ven­ci­o­ni­še ri­bar­stvo, te je ta­mo ce­na po ki­lo­gra­mu ni­ža pa ne­ma ra­ču­ni­ce da se ta­mo iz­vo­zi. -Naj­vi­še ri­be iz rib­nja­ka iz­lo­vlja­va se u Voj­vo­di­ni, ali te ko­li­či­ne ni­su do­volj­ne za srp­sko tr­ži­šte, ta­ko da mi na­šu ri­bu u pot­pu­no­sti uspe­va­mo da pla­si­ra­mo. Ša­ran se pro­da­je po 310 di­na­ra na ve­li­ko kao i pro­šle go­di­ne što po­kri­va tro­ško­ve pro­iz­vod­nje i do­no­si od­re­đe­nu do­bit. Rib­nja­ci su ve­li­ke fa­bri­ke ko­je zah­te­va­ju ogrom­na ula­ga­nja i stal­ne teh­no­lo­ške ino­va­ci­je. Osim to­ga, u ri­bar­stvu mno­go to­ga i da­lje za­vi­si od vre­men­skih pri­li­ka.

Po­slo­vo­đa rib­nja­ka Ro­bert Ko­kai ka­že da će ostva­ri­ti plan od 800 to­na ri­be go­di­šnje, a to­me su do­pri­ne­li i po­volj­ni vre­men­ski uslo­vi. U jed­nom po­te­zu, u mre­ži se na­đe po 20 to­na ri­be.

Za rib­njak „Je­din­stvo” ve­li­ku opa­snost pred­sta­vlja­ju kor­mo­ra­ni zbog če­ga da­no­noć­no de­žu­ra­ju da bi ih ras­te­ri­va­li. Za­ko­nom je sa­da do­zvo­lje­no da se oni ras­te­ru­ju pri če­mu se ko­ri­ste raz­ne spra­ve. Šte­tu na­no­se i ri­bo­kra­di­ce ko­je se mo­gu kri­vič­no go­ni­ti ka­da se uhva­te u rib­nja­ku sa mre­ža­ma i ri­bom, a ri­ba­ri i 22 ču­va­ra te­ško se mo­gu iz­bo­ri­ti sa nji­ma.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Bojic borko

18.05.2024 | 10:47
Treba mi kontakt telefon
Postavi komentar