Sastanak ministra Dulića sa čelnicima Zapadnobačkog okruga
30.11.-0001.

14.07.2010. - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić sastao se ponedeljak, 12. jula, u Somboru sa gradonačelnikom Sombora i predsednicima opština Zapadnobačkog okruga. Sastanak je organizovan povodom aktivnosti lokalnih samouprava na uspostavljanju regiona za upravljanje otpadom i izgradnji regionalne deponije. Ministarstvo je iskoristilo zakonsku mogućnost i obavezu da odredi regione za upravljanje otpadom i izgradnju regionalnih sanitarnih deponija, a Zapadnobački okrug je rešio taj problem i odredio Rančevo u blizini Sombora kao lokaciju za regionalnu deponiju.

Preporučio sam lokalnim samoupravama da stave moratorijum na javna i privatna patrnerstva do usvajanja zakona, kojim će biti definisane jasne procedure. U nekoliko javno-privatnih partnertstava smo imali loša iskustva. Kada budemo imali taj zakon, komunalnu policiju i više lokalnih samouprava poput onih u Severnobačkom okrugu u potpunosti ćemo urediti o! blast komunalnih delatnosti – rekao je Dulić.

Dulić je najavio da će Vlada Republike Srbije razmatrati sledećeg četvrtka nacrt Zakona o komunalnim delatnostima kojim će biti regulisano javno-privatno partnerstvo i upravljanje otpadom.  Gradonačelnik Sombora Nemanja Delić je rekao da su dve od četiri opštine okruga već usvojile strategije za upravljanje otpadom i da se očekuje da ubrzo to učine i ostale. Kako je Delić rekao to je neophodno da bi se moglo ući u projekat izgradnje regionalne deponije kod Sombora. Gradonačelnik Sombora je izjavio da za sada ne može da se govori o rokovima izgradnje, jer je najpre potrebno pronaći partnera za izgradnju. Naveo je da će lokalna samouprava učiniti sve kako bi građani što manje osetili teret izgradnje regionalne deponije.

Regionalna deponija će biti izgrađena na lokaciji Rančevo u blizini Sombora, a korisnici deponije će pored opštine Kula biti grad Sombor i opštine Apatin, Odžaci i Bač.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar