Sastanak Privredne komore i Vlade AP Vojvodine
20.03.2004.

Bolja i kontinuirana saradnja privrednih komora, države i privrednika može da donese rezultate koji će Srbiju i Vojvodinu izvesti iz ekonomsoke krize - zaključeno je na zajedničkoj sednici predsednika i članova Vlade Vojvodine, članova Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine i vojvođanskih privrednika koja je održana 3 marta u Novom Sadu. Sastanku je prisustvovala i potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić. 

   Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić je u uvodnom izlaganju podsetio da je pokrajinska Vlada preduzela niz aktivnosti i programa iz svoje nadležnosti, koji su imali cilj da ublaže negativne posledice svetske ekonomske krize. - Kao prvo, naglasio je dr Pajtić, konstituisali smo Razvojnu banku Vojvodine, koja će imati bolje podsticajne i razvojne mere za našu privredu i poljoprivredu. Tokom 2009. godine smo, kroz programe Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, uspeli da obezbedimo posao za više od 17.000 ljudi, kako kroz novo zapošljavanje, javne radove, pripravnički staž, tako i preko programa otvaranja pogona novih tehnologija u svim vojvođanskim opštinama. 

- Ono što je podsticajno i pohvalno je porast poljoprivredne proizvodnje, gde se mi kao pokrajinska Vlada prepoznajemo, jer smo kroz razne programe podsticali upravo razvoj poljoprivrede. Našim poljoprivrednicima, naglasio je dr Bojan Pajtić, potrebno je još više stimulacije i edukacije, kako bi i oni mogli lakše da prevaziđu trenutno tešku situaciju. Vlada AP Vojvodine će preko svojih sekretarijata učiniti sve što je u okviru naših nadležnosti, kako bi što više pomogla oporavku privrede,još boljim rezultatima u poljoprivredi i manjoj nezaposlenosti. 

   Govoreći o do sada neiskorišćenim potencijalima u Vojvodini, Pajtić je naveo energetski sektor i nove nadležnosti Pokrajine u ovoj oblasti.
- Upravo zbog toga imamo ambicije za razvoj energetskog sektora, gde je napravljena i Strategija razvoja energetike koja omogućava različite investicije, od izgradnje minihidroelektrana do iskorišćavanja energije vetra i biomase, zaključio je uvodno izlaganje predsednik Pajtić.

   Predsednik Privredne komore Vojvodine Nikola Stojšić prezentovao je podatke o privrednim kretanjima u AP Vojvodini u 2009. godine i u januaru ove godine. On je apostrofirao da je u 2009. godini došlo do pada ukupne privredne aktivnosti pod uticajem negativnih efekata globalne ekonomske krize, a pre svega usled ekonomskog smanjenja domaće i svetske tražnje, zatim do usporavanja kreditne aktivnosti banaka i nedovoljnog priliva stranih investicija. Pad privredne aktvinosti najviše je pogodio industriju, izvoz, uvoz, građevinarstvo i unutrašnju trgovinu. 

Saradnju Vlade AP Vojvodine i Privredne komore Vojvodine,   potpredsednica Džagić ocenila je veoma korisnom, uz napomenu da  je današnje stanje u srpskoj privredi posledica pada domaće valute, velikog broja nelikvidnih preduzeća, nestabilnosti deviznog kursa, visoke kamatne stope, inflacije, visoke poreske obaveze preduzeća i neefikasne realizacije projekata. 

    Predstavnici različitih privrednih grana složili su se da je prevazilaženje krize najbolje moguće kroz kooperaciju države, privrednika i nauke, koja će razvojem novih patenata i u primeni novih tehnolgija unaprediti njen razvoj. Osim toga, važno je i to da banke ponude  povoljnije kamatne stope, administracija smanji broj propisa i da se tržište otvori, kako bi se stvorio bolji ambijent za poslovanje.  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar