Sat za našu planetu
20.03.2011.

Iz sedišta Stalne konferencije gradova i opština – SKGO svim lokalnim samoupravama u Srbiji stiglo je pismo u kome se građani, kompanije i administracije lokalnih zajednica podsećaju da je pred celim svetom novi izazov koji upitno glasi: MOŽEMO LI BAR JEDAN SAT DA POSVETIMO SPAŠAVANJU PLANETE? Tradicija se nastavlja, naglašeno je u pismu SKGO, i akcija SAT ZA NAŠU PLANETU i ove godine okuplja milione ljudi, koji jedan sat gase svetlo, pričaju i druže se uz sveće i vatre, i pomažu našoj ZELENOJ PLANETI DA PREŽIVI.

Uloga lokalnih vlasti je da se pobrine da svetlo u javnim zgradama bude ugašeno na jedan sat, ali da to bude kontrolisano. Gde god je moguće, a da se ne ugroze vitalne javne funkcije i da se to učini 27. marta 2010. godine u 20,30 časova. Sugeriše se da se Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obavezno obavesti o svim isključenjima. Kontakt osoba je Pavle Jovanović, kome do 15. marta 2010. godine treba podneti spisak javnih objekata na kojima će biti ugašene sijalice. U prilogu ovog teksta su baneri akcije kao i pismo ministra Dulića koje treba staviti na oficijelne sajtove opština i gradova.

Zato poklonimo našoj zelenoj PLANETI sat, jer će nam se taj poklon vratiti dobrim, na mnogo načina. I da podsetimo akcija Sat za našu planetu je pokrenuta u Sidneju 2007. godine, kada je 2,2 miliona stanovnika tog grada u cilju borbe protiv klimatskih promena na sat vremena ugasila sva svetla u svojim domovima, javnim zgradama i i firmama. Kampanja se ubrzo proširila u akciju velikih geografskih razmera i danas je jedna od najvećih inicijativa za borbu protiv klimatskih promena.

SKGO je pokrenulo akciju da se toj inicijativi, odnosno kampanji, u Srbiji pridruži što veći broj gradova i opština na način, kao što je to bilo prošle godine u Beogradu, kada su svetla bila ugašena u sedištu predsednika Republike na Andrićevom vencu, zgradama Vlade, ministarstava i pravosudnih organa, Palati Srbije i mnogih drugih javnih zdanja. U akciju si se, pored Beograda, uključili i drugi gradovi: Niš, Novi Sad, Subotica, Požarevac, Kragujevac...

Akciju SAT ZA NAŠU PLANET organizuje Svetski fond za prirodu. Za vreme te akcije svetla će biti ugašena na Ajfelovom tornju u Parizu, na mostu u Sidneju, Tauer bridžu u Londonu, Golden Gejt mostu u San Francisku Koloseumu u Rimu od 20,30 do 21,30 časova.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar