Setva repe čeka sunce, kukuruzu prija kiša
30.11.-0001.

Seme šećerne repe, industrijske biljke koja „otvara“ i „zatvara“ sezonu radova u polju, ove godine će, kako najavljjuju stručnjaci, zbog niskih temperatura i snega koji je pao usred optimalnog roka za setvu, kasniti nekih desetak dana. Ovo će, međutim, kako kažu stručnjaci, biti jedina šteta. Po svim drugim parametrima, sneg je za useve, pa i za voće prava blagodet, pišu "Novosti".

Šećernom repom bi, kako objašnjava dr Lazar Kovačev, rukovodilac odeljenja koje se bavi upravo repom, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, trebalo da bude zasejano oko 60.000 hektara oranica.

\"\"

- Optimalni rokovi jesu krenuli, ali, vremenske prilike su takve da setve nema - kaže Kovačev. - Vremena da se repa zaseje, međutim, ima dovoljno, pošto se ova biljka, već većih problema može sejati i do 10. aprila, a naši poljoprivrednici imaju dovoljno mehanizacije da taj posao završe na vreme. Sa setvom treba krenuti tek kada temperatura zemljišta, na dubini od pet centimetara, bude viša od pet stepeni, i kada se zemljište dovoljno prosuši da se može kvalitetno pripremiti za setvu.

Najveće površine, u ovogodišnjoj prolećnoj setvi, trebalo da zauzme kukuruz, koji će, kako navodi dr Goran Bekavac, sa Odeljenja za kukuruz, istog instituta, i pored problema sa aflatoksinima, zauzeti oko 1,2 miliona hektara.

- Setva kukuruza se tek primiče, tako da ove padavine samo dobro dođu jer povećavaju količinu vlage u zemljištu - kaže Bekavac. - Mi ćemo, za dve nedelje, uraditi analize količine vlage u zemljištu do dubine od 120 centimetara, i tada ćemo ratarima dati savet, koju gustinu setve da primene.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar