Sistem 48: Problem rešen tako što smo rekli da će biti rešen

Sistem 48 predstavlja informacioni sistem koji služi za lakšu komunikaciju građana sa lokalnom samoupravom. Njime bi trebalo da se efikasnije rešavaju problemi i zahtevi građana i da se transparentnije vidi rad javnih preduzeća što bi donosilo poboljšanju kvaliteta rada jedne opštine. Već neko vreme ovaj sistem postoji i u Opštini Apatin. Sve informacije možete pogledati na sajtu Opštine ovde.

Mi smo pokušali da kroz pregled zahteva i odgovora na zahteve građana koji su takođe transparentno prikazani na sajtu (pogledati ovde) izvršimo analizu koliko je ovaj sistem uistinu efikasan, ne sa namerom da neke institucije ili nekog lično diskreditujemo, već da objektivno sagledamo način funkcionisanja javnih preduzeća radi opšteg dobra građana. Ovde ćemo se držati samo pregleda zahteva pristiglih putem interneta.

Prva stvar od koje bismo krenuli je za pohvalu a to je uopšte uvođenje ovakvog sistema od strane jedne lokalne vlasti, pogotovo u vreme kada smo svesni da vlasti, kako lokalne tako i republičke, a za njima i javna preduzeća ne funkcionišu nimalo transparentno. Na sajtu su svima dostupne konverzacije građana sa radnicima javnih preduzeća. Ukoliko bi neko posumnjao da postoji cenzurisanje nekih problema, argument protivu toga bi mogla biti činjenica da neki problemi koji su ostali nerešeni i oko kojih se dizala i prašina stoje tamo u pregledu zahteva. No, o tome posle. 

Zadržimo se još na nazivu sistema. Sistem 48 se naziva tako jer podrazumeva da će zahtevi za rešavanjem problema biti rešeni za 48 sati. Uvidom u zahteve primećujemo da zavedeni zahtevi ne ostaju na tom statusu, ali ima onih koji su još uvek u radu iako su davno prijavljeni. 

                                Zahtevi sa statusom u radu na dan 10.07.2014.

Iz priloženog se jasno vidi da postoje neki problem koji nisu rešeni već više od mesec dana. No, ažurnost rešavanja nije najgori problem. Ako se oni ipak na kraju reše, naravno. Veći je problem u samom rešavanju ili nerešavanju problema.  

Тu dolazimo do trećeg i ključnog problema – kako se i da li se ti problemi rešavaju. 

Pod zahtevima koji imaju status "rešen" pronašli smo svašta. Pored zahteva za koje je prebačena nadležnost na nekog drugog i zahteva koji su ipak teško rešivi, naišli smo na nekoliko odgovora u kojima se kaže da je nadležna ekipa izašla na teren i nije zatekla taj problem. Ono što se uspešno rešilo jesu izlasci na teren radi tretiranja insekata i slično. 

                      Problem rešen tako što je prebačena nadležnost

Problem rešen tako što ga nema

Takvi problemi imaju status "rešen" iako nikakav problem nije rešen. No, ono što je ostavilo najjači utisak jeste da se za većinu problema kaže da će biti rešeni i stavi status rešen, međutim da li su oni posle rešeni o tome često nemamo nikakva svedočanstva.

Shodno tome smo nailazili i na građane koji se uporno javljaju ponovo i ponovo jer neki problem nije rešen. (O jednom problemu smo pisali ovde, a među zahtevima pogledajte šta je dalje bilo). Ovde navodimo još jedan primer (uporediti sledeće dve slike) :

                 Zahtev od 18.06. za uklanjanjem transparenta, navodno rešenje do kraja sedmice

Ponovni zahtev od 26.06, odgovoren tek 03.07.

Da li je rešenje nekog problema obećanje kako će taj problem biti rešen? Možda, ali ako vam to kažu oni koji održavaju svoja obećanja. U suprotnom ne. 

Bavili smo se Sistemom 48 i u drugim opštinama. Ovaj sistem postoji u Inđiji, Zrenjaninu, Srbobranu, Vrbasu, Trsteniku itd. i ne razlikuje se puno. Svuda smo nailazili na slične probleme i slične odgovore. Ono što izvlačimo kao zaključak jeste, pritom, ponavaljmo, bez naše želje da diskreditujemo ovaj sistem, već da analiziramo način funkcionisanja javnih preduzeća, a to je da oni funkcionišu svuda na teritoriji republike slično: sve što je problem, rešićemo, a vi posle nećete pitati da li smo rešili, odnosno sistem trpanja mrva pod tepih i življenja od danas do sutra. A takav način razmišljanja nikom ne donosi srećnu budućnost, jer o njoj se nikad i ne razmišlja. 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar