Sonćanske njive najskuplje
30.11.-0001.

Od ukupno 1.336 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je apatinska opština ponudila na licitaciji u zakup će, nakon što stigne saglasnost nadležnog ministarstva, biti dato oko 920 hektara.

Za preostale površine nije bilo zainteresovanih poljoprivrednika. Početna cena po hektaru za zakup zemljišta na godišnjem nivou kretala se od 1.600 do 26.000 dinara. Licitiranjem se nije otišlo daleko od početnih cena, osim u Sonti, gde su pojedine parcele dostigle cenu od 61.000 dinara. Zakup je ovoga puta na dve godine, a cene su na godišnjem nivou, prenosi list Dnevnik.

Javna licitacija održana je posebno za svaku od pet katastarskih opština na području apatinske opštine, a najviše zainteresovanih je bilo za njive u atarima Sonte, gde je od 36 parcela licitacija održana za 26 , za ostale parcele nije bilo zainteresovanih, i u zakup je dato nešto više od 772 hektara i to po prosečno postignutoj ceni od 33.000 dinara. Najveće površine, preko sto hektara izlicitirali su „Agroplod” iz Stapara, Balaž Rižanji iz Sonte i Regina Holo iz Doroslova.

Od ponuđenih 29 parcela u katastarskoj opštini Kupusina licitacija je održana za sedam i u zakup je dato 129,33 hektara po prosečnoj ceni od 30.000 dinara po hektaru. „Agroglobe Agrar” je izlicitirao 76,48, a Predrag Vujnović 52,85 hektara.

U katastarskoj opštini Svilojevo bilo je ponuđeno 19 parcela, a održana je samo za jednu, jer za druge nije bilo zainteresovanih. Od četiri parcele u KO Apatin interes je pokazao samo jedan poljoprivrednik i to za jednu parcelu. U KO Prigrevica bile su ponuđene tri parcele, međutim, s ozirom na to da nije bilo zainteresovanih i nije bilo pismenih ponuda za licitaciju, ona nije ni održana.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar