Svetski dan davalaca krvi
20.06.2014.

Apatin 14.06.2010 - Pod motom "Dajmo sve od sebe" danas se  obeležava Svetski dan davalaca krvi, posvećen milionima ljudi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući svakodnevno hiljade života.

Povodom Svetskog dana davalaca krvi, predsednik Srbije Boris Tadić uručiće priznanje Crvenog krsta Srbije "Najhumanija sredina" koje je ove godine dobilo 11 lokalnih organizacija čiji su aktivisti uspeli da motivišu više od pet odsto stanovništva da dobrovoljno da krv.

Za Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi odabran je 14. jun, datum rodjenja Karla Lajštajnera, pronalazača četiri osnovne krvne grupe (ABO sistem), a ustanovljen je pre šest godina radi širenja svesti o potrebi da se obezbede dovoljne količine krvi za povređene i bolesne. Proslava 14. juna izraz je zahvalnosti davaocima krvi, ali i prilika da se svim zdravim ljudima sveta, izmedju 18 i 65 godina starosti, uputi poziv da dobrovoljno daju krv. 

U Opštini Apatin prema evidenciji ima 1165 davalaca krvi , u Prigrevici 170, Sonti 160, Kupusina 94 i Svilojevo 65. Prema statističkim podacima Crvenog krsta Vojvodina broj davanja krvi se povećava iz godine u godinu ,  u 2007 godini procenat broja davanja krvi u odnosu na broj stanovnika bio je 2.88 % u 2008 3.06 % u 2009 3.39%.

Zaključno sa 31.05.2010 godine na području naše opštine održano je 9 akcija dobrovoljnog davanja krvi od ukupno 24 planirane za tekuću godinu. Načelnica službe za transfuziju krvi Sombor Gutović Marija uputila je čestitku dobrovoljnim davaocima krvi.
Čestitke dobrovoljnim davaocima krvi je uputio i Crveni krst Apatin.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar