Svetski dan deteta, 20. novembar
30.11.-0001.

Svetski dan deteta obeležava se kako širom sveta tako i u našoj državi. Na ovaj datum potrebno je još jednom istaći u kakvim situacijama žive deca u Srbiji.

Deca u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvalitet obrazovanja, zdravstvene zaštite i manjka sadržaja koji podstiču zdrav razvoj, kreativnost, stvaralaštvo, toleranciju. Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a 13,7 odsto je siromašno, podseća organizacija Prijatelji dece Srbije.

Svetski dan deteta obeležava se s ciljem da se skrene pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

\"\"

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pet godina kasnije, 20. novembra 1959. UN su usvojile Deklaraciju o pravima deteta, a tačno 30 godina potom i Konvenciju o pravima deteta, koju je Srbija prihvatila.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar