Točeno zanatsko u senci bođoša, uz novo Ljudovanje na 025info televiziji
Kraft pivo ili male kućne pivare u svetu su uzele dobar zamah, a tim primerom su krenuli i domaći majstori proizvodnje ovog popularnog pića. Ko su oni i gde su na pivskoj mapi Srbije moći će da vide i Apatinci 23. decembra kad se u Svečanoj  sali „Čović stil“ održava Prvi festival  zanatskog piva u Srbiji. Među sedam mini pivara Srbije će se naći i jedna iz komšiluka, somborska Ravangrad pivara. Svojim kvalitetom, za svega pola godine probnog rada, već je prepoznatljiva, a mušterije koje su probale „Ravangradsko“ već ga nestrpljivo čekaju na tržištu. Sa završenim masterom na Tehnološkom fakultetu, boravkom u Americi i sa svojih 26 godina, uz dosta stečenih saznanja, mladi Somborac Branko Popović je doneo životnu odluku, da ostane u Somboru uz porodicu i stečeno znanje pretvori u pivo. Tek je godina dana kako je Branko pokrenuo ideju o proizvodnji piva, a već je zadovoljan rezultatima.
 
- Već tokom studija nije mi se svidela ideja da radim u industriji po nekom „šablonu“, pa me je želja za istraživanjem nepoznatog odvela do pokušaja da sam napravim svoje pivo. Kad se tome doda želja da ostanem u Somboru, gradu gde se najbolje osećam, i da pomognem roditeljima, sve to me je dovelo do realizacije cele priče, kaže Popović. 


 
Dok govori o pasterizaciji, filtraciji i drugim stručnim terminima, sagovorniku se otvaraju horizonti jedne ozbiljne profesije koja se u rukama ovog mladog stručnjaka pretvara u „igru eksperimentisanja“. Saznajemo o proizvodnji piva od voća, ali i pivu od meda koji je on u ovoj eksperimentalnoj fazi nazvao „božićnim pivom“ i čiju je promociju najavio za Božić 2018. Za sada se opredelio samo za točeno pivo u buradima, a i za to ima stručno objašnjenje.

- Kvalitet točenog piva je bolji. Staklo se izlaže suncu, toplo – hladno utiče na kvalitet, a kad je u buretu, originalan proizvod ide sa „izvora“ do potrošača, ističe Branko.
 
Godinama je Sombor u komšiluku velike „Apatinske pivare“, ali povratkom u istoriju se stiže do zanimljivog saznanja da  je nekako uz početke rada Apatinske pivare i Sombor imao svoju pivaru. Rad male Brankove pivare je na neki način nastavak te priče, nakon dva veka pauze proizvodnje piva u gradu zelenila. 

 
U Srbiji trenutno ima toliko zanatskih „porodičnih“ pivara da se na prste dve ruke mogu izbrojati.  Svi oni će 23. decembra biti u Apatinu na Prvom festivalu zanatskog piva, Branko će se predstaviti sa „Red ejl“ pivom  koje odlikuje pojačana gorčina, karamel nota, a ispijanje tog piva donosi sliku bođoša, fijakera, umetnika i nekadašnjeg boemskog Sombora.
 
- Želim da kroz svoj lični primer motivišem mlade da ostanu u zemlji, u našem Somboru, da napravimo nešto dobro i gradu i nama samima. Što je više nas, koji počinjemo svoj biznis, veće su nam šanse. Ako ne probamo, nećemo ni znati da li možemo, završava svoju priču Branko Popović. 


 

Najnovije „Ljudovanje“ sa ovim zanimljivim sagovornikom 025info televizija emitovaće u subotu, 02. decembra, sa početkom u 20 sati. Repriza je u nedelju od 15 sati. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar