U Domu za stare Apatin održana obuka na temu prepoznavanja i uvažavanja različitosti

U organizaciji Komore socijalne zaštite, uz realizaciju Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu i uz svesrdnu pomoć Doma za stare i penzionere Apatin kao domaćina, u našem gradu je održana dvodnevna obuka na temu ,,Prepoznavanje i uvažavanje različitosti - Kulturno kompetentna praksa u socijalnoj zaštiti''.


Pored zaposlenih u Domu za stare i penzionere Apatin, učešće na obuci su uzeli i zaposleni iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje ,,Vuk Karadžić'' iz Sombora, Gerontoloških centara iz Sombora i Vrbasa, zaposleni u Domu za stare i penzionere Kula i Centru za socijalni rad u Apatinu.


 

Nešto više o samoj obuci za 025info govorila je Tatijana Grnčarski, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu.


- Ovakva obuka od velike je važnosti za nas, s obzirom na to da je Vojvodina multikulturalna sredina. U svim našim ustanovama rade ljudi različitih kultura, tradicija, istorije, a isto tako radimo i sa korisnicima koji su različitih etničkih pripadnosti, kultura, tradicija i to nas je podstaklo da je vreme da o tome promišljamo, da menjamo pristup, da budemo mnogo tolerantniji nego što jesmo. Radeći u okviru jednog projekta shvatili smo koliko profesionalci nisu senzibilisani na različitosti. Važno je da sve naše kolege rade sa ljudima bez osuđivanja, prihvatajući različitosti i odgovarajući isključivo na potrebu korisnika. Mi nismo tu da nekoga osuđujemo, niti da razmišljamo o tome zašto je neko Jehovin svedok, homoseksualac ili nešto drugo. Tu smo isključivo zbog toga da odgovorimo na njegovu potrebu zašto se on javio našoj instituciji, između ostalog je rekla Grnčarski.


Od direktorke Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu saznajemo da je obuka itekako zainteresovala prisutne i bila izuzetno interaktivna.


 

- Iskreno se nadamo da ćemo, radeći ovakve obuke, pomeriti svest profesionalaca i shvatiti da su različitosti dobre, jer što smo različitiji, bogatiji smo. Razvijanje kulturnih kompetencija je jedno putovanje koje nije pravolinijsko i koje možda nije uvek lako, jer raditi na stereotipima, predrasudama i pretpostavkama nije jednostavno, zaključila je Tatijana Grnčarski.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar